Késett a tavasz, hozza be starterkezeléssel, lombtrágyázással!

Dátum: 2013-04-19 12:08Termékek: Mórasol 30-10-10+ME, Smaragd Extra Zn/Mn, Mórasol 23-7-23+ME, Microphos MoZn mikrogranulátum

A tavaszi időjárás okozta késés nagyon sok termelő számára jelent komoly problémát. Különösen a késői fajták esetében jelent gondot a tenyészidő, a betakarítás várható csúszása. A termesztéstechnológia kevés eleme nyújt olyan látványos lehetőséget a fejlődés gyorsítására, mint a startertrágyázás.

Gyorsítsunk a fejlődésen Microphos MoZn starterrel

A vetéssel egy menetben kijuttatott kitűnően oldódó Microphos MoZn mikrogranulátum starter kockázat nélkül gyorsítja meg a korai fejlődést. Magas, 46 % foszfor tartalma szinte teljes egészében könnyen felvehető, vízben oldódó. Értéke össze nem hasonlítható a gyakran 24-30 % foszfort, és annak is nehezen oldódó formáját tartalmazó műtrágyákkal, pedig azt is starterként árulják. Hiszen a starter kezelés lényege, hogy kis adaggal a legtöbb azonnal hozzáférhető hatóanyagot juttassuk ki.

Kis adag és nagy hatékonyság. Ez jellemzi a célzott Microphos MoZn kezelést bármely növényben. A kezelt állományok olyan előnyt szereznek az első néhány héten, mely az egész tenyészidőre meghatározó.

Tapasztalatainkat kukorica kezeléséről a weblapon mindenkivel megosztottuk. Természetesen egyéb starterkezelések és referenciák is megtalálhatók a termékreferencia csomagunkban.

Gyökérzet regenerálása a víznyomás, felfagyás után Fosfitex Zn/Mn lombtrágyázással

A gyökérzet bármilyen sérülése alapvetően lassítja a fejlődést, növekedést. A Fosfitex Zn/Mn lombtrágya speciális foszfor tartalmával serkenti a gyökerek regenerálódását, fejlődését. A víznyomásban, felfagyás miatt sérült gyökerek megújulása döntő és meghatározó az állomány fejlődésére. Kezelést követően három napon belül új hajszálgyökerek, új gyökérszőrök, a növény újra tud táplálkozni, fejlődni. Hektárköltsége 6500 Ft.

Nagyon sok életfolyamatra van termesztési szempontból nagyon kedvező hatással ezen túl is, mint ellenálló képesség, tápanyagforgalom, így egy összetett hatással jelent segítséget növényeinknek.

A foszfit foszforforma ugyanis biológiailag aktív élettani hatású, fitoalexin serkentő. Kettős hatása tehát a táplálás és védelem mely a növény erősítése mellett a növényvédelem hatékonyságát is aktívan segíti.

Megerősítés, növekedésserkentés komplett Rosasol lombtrágyázással

Az intenzív növekedési szakaszban a legintenzívebb és legnagyobb a növények tápanyagfelvétele. A talaj szolgáltatása és a környezeti tényezők sokszor akadályozzák átmenetileg a tápanyagforgalmat. Ekkor segít igazán a komplett lombtrágyázás!

Összetételétől függően a nitrogén túlsúlyos, mint például a mikroelemes Rosasol 30-10-10 növekedés serkentésére hat erősebben. Mikroelemeinek mennyisége, vas, cink, réz rendkívül magas és kenet is tartalmaz. A harmonikus összetétel, mint Rosasol 23-7-23, főként az általános kondíció javítását szolgálja teljes mikroelem sorral. Kiemelten magas a vas és réz tartalma, és jelentős mennyiségű bórt, cinket, mangánt is hordoz. Különösen hasznos magas nitrogén fejtrágya adag esetén a növények növekedésének kézben tartására, a nitrogén túlsúly ellensúlyozására. A Rosasol gabona lombtrágyák összetételükkel az eddig kijuttatott tápanyagok hatékonyságát is javítják. 2013-ban a velük kezelt területnagyság meghaladja a 20 000 hektárt. Hektárköltsége dózistól függően 1875-3750 Ft.

A lombon felvett tápanyag a gyökér működésére is serkentő, tehát akár gátolt, akár megfelelő körülmények is vannak, a komplett lombtrágyázás akkor is kedvező hatású. A növényvédelemmel együtt végzett lombtrágyázásról egyértelműen állítható, hogy növeli a kezelés hatékonyságát, ténylegesen erősíti a lombozatot a fertőzésekkel szemben.