Mélyponton a műtrágyák ára, valószínűleg elérték az alját

Dátum: 2024-02-13 11:35

A 2023-as év eleje és maga a szezon is a műtrágyák árának drasztikus emelkedését hozta. A magyar felhasználás ennek megfelelően drasztikusan csökkent. A nitrogén hatóanyag felhasználás 46%-kal, a foszfor és kálium hatóanyag felhasználás pedig több mint 70-70%-kal csökkent.

A világpiacon az energia ára és különösen a földgáz ára bezuhant, s a szántóföldi termények ára is a mélyponton az előző évi ár 40%-ra estek. De a legnagyobb baj a termény árupiac pangása, gyér kereslete. Sok termelő raktáraiban a 2023-as termés mellett, a 2022-es jelentős része is befigyel, sőt kukoricából még van 2021-es készlet is. Az emberek bérét, közterhét fizetni kell, a gázolajat a legtöbb termelő előre fizetéssel kapja, vagy ha a kutakon tankol, akkor rögtön fizetnie kell, s közben a támogatások késnek, a gázolaj pénzek kifizetése akadozik, s sorolhatnám még, hogy mi mindennel tartozik az állam vagy legalábbis késik, s ezzel egyre nehezebb helyzetbe hozza a gazdákat. Értem én, hogy a központi költségvetésben sincs pénz, de ha a termelő áfát igényel vissza, akkor talán nem 16-án kellene közölni, hogy áfa ellenőrzés alá vonták a céget, (ellenőrzés nélkül 20-án legkésőbb kifizetés) mert erősen átlátszó, hogy a kifizetés újabb 30 napos késleltetésére megy ki a játék. Közben pedig befizetés esetén elvárják a pontos teljesítést.

A zöldség termesztők is küzdenek a kereslet csökkenésével, az import áruk behozatalával ami a saját tervezhetőségüket is erősen befolyásolva, s a kockázatuk növekedésével jár. Időszakos áruhiány, soha azelőtt nem látott import termék ár, zöld paprika darabja 469 Ft. Vissza léptem, hogy megnézzem még egyszer, hogy JÓL LÁTOK? Plusz a munkaerő hiány rányomja bélyegét a termesztésre. A nagyobb kertészetekben megjelent a környező országokból származó, elsősorban magyarul beszélő munkásokon túl, a filippínó, az indiai, a mongol munkavállaló.

A nehézségek töredékének felsorolása után egy-két kedvező változás, ami a termelést segítheti

A szántóföldi műtrágyák ára, s különösen a nitrogén tartalmú műtrágyáké a tavalyi csúcshoz képest az egy negyedére esett vissza. A 27%-os nitrogén tartalmú műtrágya 414 Ft+áfa árával szemben, jelenleg kamionos tételben big-bag zsákos kiszerelésben 105 Ft+Áfa, leszállítva telephelyre előre utalással. A foszfor és káli tartalmúak, nem ilyen látványosan, de szintén csökkentek. S részben a bevezetőben ecsetelt okok miatt a műtrágya kereslet továbbra is pang, minimális az eladás országosan. A hőmérséklet ezzel szemben újabb és újabb csúcsokat dönt, február 10-én Szegeden 20,2 ℃-ot mértek. Szerencsétlen növények nem tudják eldönteni, hogy tél vagy tavasz van-e, de elindultak. Kellene nekik a tápanyag, de a gazdák kivárnak, s az utolsó utáni pillanatban kívánnak majd esetleg vásárolni. Borítékolható, hogy a végén a szállítási kapacitások szűkössége miatt el fognak maradni műtrágyázási műveletek. A kertészeti műtrágyák árzuhanás is részben megtörtént, s sokkal kedvezőbb áron tudják a termelők beszerezni. Ami azonban, már most látszik, hogy az ellátás akadozik. Amíg az előző években megrendeléstől számított két héten belül az általam Belgiumból importált műtrágya két héten belül a termelőnél lehetett, az jelenleg a fennakadások miatt 45-120 nap közötti intervallum. Az elmaradt vagy nem kellő mennyiségű tápanyag pedig a várt termésátlagok visszaesésében fog jelentkezni. Egyre nehezebb helyzetbe hozva a gazdákat.

Az általunk 2006 óta importált Rosafert granulált termékcsalád vezető terméke és a gazdák által legnagyobb mennyiségben ismert és kedvelt összetételű 12-12-17 + 2 MgO + mikroelemű granulált műtrágya (sokaknál csak a kék műtrágya) is átesett egy komoly árcsökkenésen. Míg 2023-ban egy 25 kg-os zsák Áfás ára 23 085 Ft volt, az jelenleg 11 440 Ft/zsák, szintén áfásan.

Rosafert 12-12-24 műtrágya 2024-es új ára 11 440 Ft/25 kg

A növényvédő szerek piaca is felbolydult, a legtöbb gyártó jelenleg a tavalyi árakat kívánja tartani, nem tud emelni, de például a Syngenta több termékét is írd és mond, 20 és 49% közötti áreséssel kívánja az idei évben forgalmazni. Erre sem volt példa, amióta 1996 óta növényvédő szer kereskedelemmel foglalkozom. A termelők nagy ármozgással számolhatnak. De mivel a bevezetőben említett termelői pénzügyi nehézségek már az előző évben is fennálltak, az idei évre a tervezhetetlen, utolsó pillanatban történő vásárlások lesznek a jellemzőek. S itt megint elő jön, hogy van-e az amit szeretne használni, vagy elfogadja az éppen készleten lévő szert. Aki tudja, hogy mit és mennyit kíván termelni, az a saját érdekében tervezze meg a felhasználni kívánt szereket, s beszerzését ne hagyja az utolsó pillanatra.

Egy pár gondolat, hogy segítsem munkájukat. Ha hasznosnak találta kérem ossza meg ismerőseivel.

Knipf Róbert
növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási mérnök