Mezei pocok újra csúcs közeli kártételen

Dátum: 2020-12-18 13:19

A jelenlegi állapotok megközelítik a 2014-es évszázados csúcsot, sőt ha a termelők továbbra is így állnak a kérdéshez akkor nemsokára el is fogja a számuk érni a 2014-es szintet. A két év közötti különbség mindössze annyi, hogy akkor a gradáció felfutása áprilisban kezdődött, az idei évben pedig ez augusztus elejére datálódik.

mezei pocok

A mezei pocok (Microtus arvalis) egy mindössze 8-10 cm-es, 20-30 gramm testtömegű apró rágcsáló, mely igazából a szaporaságáról nevezetes. Évente tíznél is többször fialhat, egyszerre 8-12 kölyköt, de gradáció felfutási szakaszban, márpedig jelenleg ezt éljük, a szaporulat elérheti almonként a 15 pocok kölyköt is. De szaporaságát nem ez eredményezi igazán. Az anyák szülés után azonnal újra párzanak és 21 nap múlva világra hozzák az újabb almot. S, hogy ez még mindig nem elég? A kis pockok 7 naposan lesznek teljesen szőrösek 18-20 napos korukig szopnak, de már két hetes korukban ivarérettek, s a családi fészekből a szopást befejezve ki lesznek paterolva, mert kell a hely az új nemzedéknek, de akár már vemhesen hagyhatják el a fészket. Élettartalmuk 0,5-2 év.

Rövid számtan az elhalálozást nem figyelembe véve: Egy pocok anyuka leellik 10 kölyköt, a fele nőstény, majd 21 nap múlva újra ellik, a 10 kölyök fele szintén nőstény, mely szintén leellik 10-10 kölyköt azaz plusz 50 kölyök. Ezt lehet folytatni a végletekig, és ha valami nem szól közbe akkor a pockok teszik a dolgukat, amihez legjobban értenek, a szaporodáshoz. Az egy anyukának 63 nap múlva 12 500 utódja van. Naponta a testsúlyával közel megegyező táplálék mennyiséget képes elfogyasztani. S igen a 20-30 gramm nem tűnik soknak, de ugyanennél a számtani példánál maradva a 12 500 egyed már napi 375 kg-ot fogyaszt el. Az pedig már bármelyik szántóföldi állományban meglátszik. S ne feledjük ez egyetlen anyuka „két” havi produktuma. Ezt szorozzuk fel a területünkön található mezei pocok anyukák számával és rögtön rosszul leszünk.

A biológiai védekezés, a ragadozó madarak, a menyét, róka, aranysakál, vaddisznó gyéríti az állományt, de nem tudja már megfékezni. Tudom, hogy a gazdálkodok jelentős része vadász, de sohasem tudtam megérteni, hogy mért büszke arra, hogy aratás után hány tapasztalatlan rókakölyköt sikerült neki elejtenie a búza vagy árpa tarlón. Egy róka egy nap, akár 30 pocokkal is tud végezni, aztán jól lakott, nem fog tovább vadászni. Egy ismerősöm mesélte, hogy augusztusban mennyi disznót lőtt a gabona tarlón. Először nem értette, hogy mi a fenét keresnek a vaddisznók a csupasz tarlón, míg az éjjellátóval megfigyelte, hogy a disznók vetődve, mint ahogy a természet filmekben a hóban pocokra vadászó rókát láttuk, ugyanúgy vetődtek a pockok után, és egy-egy ilyen táblát feltúrva hagyták ott. Mert a vaddisznó a föld alól is kitúrja a pockokat, a fészküket is a benne lévő szaporulattal együtt. Sőt a vadász elmondása szerint olyan mértékben rászoktak, hogy napokig visszajártak, mert annyira rákaptak a pocok húsra, hogy a saját biztonságukra is fittyet hánytak, a vadász pedig csak lőtte a disznókat nap-nap után. Egy 5-10 kg-os róka 30 mezei pocokkal lakik jól, egy vaddisznó konda akkor mennyivel?

Ilyenkor mi marad? A kémiai védekezés. Engedélyezett szer az Arvalin LR lakott területen kívül járatkezelésre 0,6-1,5 kg/ha dózisban. Három baja van ennek.

  1. Jelenlegi gradációs nyomás mellett ez nem elegendő
  2. A kijuttatása nagyobb területen szinte megoldhatatlan
  3. Az Arvalin hatóanyaga a cinkfoszfid mely nedvesség hatására szinte azonnal elbomlik. S jelenleg nem is kapható, hiánycikk.

A másik kémiai lehetőség a Pocok Tox, mely szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezik és járatkezelésre 6-10 kg/ha-ban van engedélyezve. Az erősen fertőzött területekre a hatóság 40 kg/ha-os engedélyt is kiad egyedi kérelemre. S akkor megint számoljunk egy kicsit. Egy pocok elhalálozásához 6 gramm Pocok tox elfogyasztása szükséges. Azaz 10 kg kijuttatásával egyenletes felvétel esetén 1666 db pockot tudunk kiiktatni. Emlékszünk a számra, 63 nap alatt egy anyukának akár 12 500 utóda is lehet. A mielőbbi védekezés ezért lényeges, hogy ne engedjük felszaporodni.

S akkor egy pár érdekesség. 2014-ben az eddigi legerősebb mezei pockos évben Békés megyében kiásásos módszerrel határozták meg a fertőzöttséget. A z előző nap betaposott és másnapra kikapart járatok száma az adott területen 15 lakott járat/m2 volt. Kiásás után a hektárra vetített mezei pocok szám elérte az 1 500 000 db-ot. Ez azt jelentette, hogy hektáronként 45 tonna mezei pocok volt az adott területen, na nem is maradt utánuk semmi. Idei évben nagyon sok gazdálkodó ilyen repce termésátlagnak nagyon örült volna. Ugyanebben az évben 2014-ben, Hódmezővásárhelyen vetőmag árpában olyan kártételt csinált, hogy csak mutatóban maradt egy-egy szál a területen, s kíváncsiságból a gazda beleengedte a kombájnt. 22 hektár átlagában 80 kg/hektár termést sikerült betakarítani. A kombájn kivonulási költségét még futotta, az aratásét már nem.

mezei pocok kártétele őszi árpában

S az idei évben is voltam már olyan több éves lucerna táblán, ahol a négyzetméterenkénti lakott járatok száma 26. Ebből már nem lesz jövőre lucerna. S kedvenc telefonom 2020-ból: mennyibe kerül egy zsák Pocok Tox? Mondom az árát, s jön a válasz, akkor elég lesz egy zsákkal is. Kérdezem, hogy mégis mekkora területet kíván kezelni? 10 hektár. Jön a válasz. S erre mit lehet mondani?! Vagy arra a hozzáállásra, hogy jönnek az ünnepek, de most nem viszem el, mert úgy is csak jövőre fogom kijuttatni. A pockok köszönik, s Ők is Boldog Karácsonyt kívánnak.

Hiába papoljuk mi, hiába papolja a hatóság, hogy lehetőleg a szomszédos termelők egyszerre kezeljenek és a pockok megjelenése után, ha ezt nem tartják be, az egyik kezel a másik nem, akkor a kezelt területen 3 hét múlva garantáltan újra megjelennek a mezei pockok, s ha fizikailag minimum 10 kg kell már hektáronként a pocok szám miatt, akkor ne spóroljunk, mert a kisebb dózis csak a pockok egy részét pusztítja el. A többi pedig teszi a dolgát, amihez legjobban ért, a szaporodást.

 

Knipf Róbert
növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási mérnök