Díszítő kerti növényeink tápanyagellátásának alapjai

Környezetünk szebbé tételében kiemelkedő szerepe van a díszítő növényeknek. Az épített környezetet élhetőbbé teszik az élő növények, melyeknek még az egészség szempontjából is szerepe van. Ezért a legkülönfélébb növényeket építjük be a közvetlen környezetünkbe. Évelő, nagyra növő díszfák és örökzöldeket, cserjéket, évelő és egyéves virágokat és más dísznövényeket ültetünk a kertek, parkok, útszélek arra alkalmas területeire.

A díszítő növények egy része a természetes környezetben is megtalálható, speciális igénnyel nem rendelkezik. Ezeknek a fenntartása különös beavatkozást nem is igényel, de ahhoz, hogy a díszítő értékét élvezhessük, az előkészítéssel, majd az ápolással olyan körülményeket kell kialakítani, hogy jól érezzék magukat.

Ugyanakkor mások olyan környezetből származnak, melyek a kiültetési körülményektől jelentősen eltérnek. Ezeknek a származási helyükre jellemző körülmények kialakítása alapvető feladat ahhoz, hogy megelőzzük a fejlődési rendellenességeket, sínylődésüket. Alapvetően a talaj kémhatása lehet az, amit célszerű ellenőrizni, illetve módosítani egyes fajok telepítése előtt. Célszerű a talajtípust is ellenőrizni, mert kötött talajról származó növények a homoktalaj rosszabb vízháztartását, erős felmelegedését gyakran nem tolerálják.

Mások párásabb, árnyékolt körülményeket kedvelnek, ezért semmi esetre ne kerüljenek napos oldalra. Vagy éppen fordítva, fényigényes növényt, növényeket semmiképpen ne helyezzünk nagy fa alá, vagy épület árnyékolt oldalára, mert biztosan nem fogja magát jól érezni.

A telepített dísznövényeknél gyakran megfeledkezünk arról, hogy az életüket alapvetően befolyásolják a gyökerükön élő mikroszervezetek. A szimbiózis, ez a teljes egymásrautaltság mindkét élőlény életben maradásában meghatározó. Némelyek nem is képesek ezek nélkül a tápanyagfelvételben meghatározó lények nélkül élni, tehát ki sem fakadnak, illetve a mikroszervezetek nélkül csak sínylődik, azok pusztulásával végeredményben a növény is lassan elpusztul. Ezeket a növényeket feltétlenül földlabdával kell ültetnünk és a megfelelően kialakítandó körülmények részben a mikroszervezetek túlélése miatt is fontosak.

A megfelelő tápanyagellátás a dísznövények fejlődését is meghatározza. Ahogy az árutermő növények növekedését, virágzását, ellenálló képességét befolyásolják egyes tápelemek, mindezek a környezetünk dísznövényekre is érvényesek. Igényüknek megfelelő mennyiségű tápanyagra és vízre is szükségük van hogy zavartalan fejlődésükkel gyönyörködtessenek bennünket, elégedetté tegyék ápolójukat..

Kertészeti Növények Komplett Tápanyagellátása
Zöldségnövnyek hiánybetegségei... könyv
Rosier műtrágya családok
Fosfitex