Gyümölcsösök telepítés előtti feltöltő, tartalékoló trágyázása

Általános irányelvek

A gyümölcsösök telepítéskori tápanyagellátásával a célunk a telepített növények eredés utáni sikeres fejlődésének biztosítása. A tápanyagigény kielégítésénél fontos, hogy a talaj tápanyag ellátottságának figyelembevételével történjen. Telepítés előtti feladat a talajszerkezet javítása mellett a növekedést, fejlődést zavaró hiányosságok megszüntetése, benne természetesen a harmonikus ellátottsághoz szükséges tápelemek feltöltése is. Meszezéssel célunk a túlzott Ca-hiány, a talaj túlzott savanyúságának csökkentése és ezzel együtt szerkezetjavítás is. A meszezést, illetve mésztrágyázást csak talajvizsgálat alapján, az indokolt mennyiséggel és megfelelő anyaggal végezzük.

Az ültetvények telepítését megelőző vizsgálatokat a talajtani szakvéleményről szóló jogszabályi előírásoknak megfelelően el kell végezni (90/2008 (VII. 18) FVM rendelet) és a feltöltést, talajjavítást a szaktanács alapján kell kivitelezni. A rendelet hatálya alá nem eső kisebb területeken is érdemes a vizsgálatokat é s a hozzá kapcsolódó műveleteket elvégezni, mert a szükséges beavatkozások egy jó része a telepítés után már nem, vagy csak igen nehezen kivitelezhető. Illetve a telepítés értéke már olyan nagy, hogy nem szabad ilyen kockázatot felvállalni.

Előkészítésben a sikeres indítás feltételei:

  • jó talajszerkezet a gyökeresedés teljes mélységében, megfelelő termőréteg kialakítása
  • talajhibáktól mentes, lehetőség szerint homogén terület, alacsony káros elem szinttel
  • harmonikus tápanyagellátás a talaj tulajdonságoknak megfelelően.

A korábbi tápanyagfeltöltési gyakorlatot érdemes felülvizsgálni és az újabb ismeretek birtokában több ponton is módosítani. A hagyományos, több évre szóló feltöltés, a tartalék képzése részben a veszteségek, a környezet terhelés és a technológia változása miatt sem felel meg mindenben. Másrészt kiadásként sem kevés összegként jelentkezik. Az intenzív ültetvények gyökérzónája csak töredék talajtömeget használ a hagyományos fejlett ültetvényekhez viszonyítva. Részben a kis gyökérzetű alanyok, másrészt a mikro öntözött terület nagysága, és a gyors termőre fordulás miatt új megoldásokat kell, illetve célszerű alkalmazni.

Az ültetvények esetében az is szempont, hogy a kezdeti vegetációt hogyan tudjuk kezelni. A megfelelő növekedés és kondíció elvárás már az első fakadástól. A túlzott buja növekedés, a laza szövetállomány elfagyások kockázatát jelentik, ezért azt fontos megelőznünk az állomány érdekében.

Javaslat a feltöltő és indító trágyázáshoz

Mélyforgatással a feltöltési mennyiségeknek csak egy részét, a korábban számított mennyiségek 20-50%-át juttatjuk ki, mono, vagy NPK műtrágyával. Részben a célzott kezeléseknek, valamint a feltöltés folyamatosabbá tétele miatt tehetjük meg, hogy a felesleges és esetenként kockázatos nagy adagokat lecseréljük. Alacsony nitrogéntartalmú, a klórmentes mikroelemes Mórafert 5-12-24, vagy Mórafert 12-12-17, vagy szükség esetén a káliumtúlsúlyos klórmentes, Mórafert 5-6-30 komplex műtrágyákkal.

Az indító és nem termő időszakra szánt tápelemek nagyobb része a fiatal fák, közelébe, a fasorra, illetve az ültető gödörbe kell, hogy kerüljön, a növények számára könnyen elérhetően, felvehető formában. A fasorra, ültető gödörbe klórmentes, alacsony klórtartalmú mikroelemes komplex műtrágyát juttatunk, amely a gyökeresedést, eredést, növekedést folyamatos ellátással legjobban ki tudja szolgálni. Ugyanakkor kimosódása, lekötődése lassú. Erre a fázisra a Mórafert 12-12-17 klórmentes, mikroelemes komplex használatát javasoljuk.

Feltöltésre az AL-módszer alapján számított műtrágya mennyiségek a célzott kezelés, illetve a hagyományos műtrágyáknál sokkal nagyobb oldhatóság és hatékonyság miatt csökkenthetők akár 30-50%-kal is. Ezt azonban a telepítés felügyelőjével mindég célszerű egyeztetni kell.

A feltöltő trágyázás után nem termő korban is folytatni kell a komplex ellátást, természetesen kisebb tápanyag mennyiségekkel. A technológiai javaslatban Mórafert komplex alaptrágyázás, Mórasol tápoldatozás, Mórasol lombtrágyázás, egyedi mikroelem hiányok (Fe, Mg, Mn), lombon keresztüli kezelésére szolgáló komplett lombtrágya oldatok kijuttatása, valamint a biológiailag aktív Smaragd Extra lombtrágya család felhasználási javaslatai szerepelnek.

A telepítés minden állókultúrában, a gyümölcstermesztésben is befektetés. Csak akkor lesz ez a befektetés jó hozamú, ha szakszerűen, megalapozottan végezzük el. Az ültetvény létesítése a termesztés legköltségesebb fázisa, és egyben a legnagyobb felelősséggel is járó művelete, miután több olyan része van, melyek a későbbiekben már nem, vagy csak irreálisan nagy munkával, költséggel pótolhatók vagy korrigálhatók.

A telepítés előkészítése több évre meghatározza a gyümölcsösben végzett munkáink eredményességét, ezért nem lehet elkapkodni, "elnagyolni". A telepítés előtt előírásoknak megfelelően végzett talajvizsgálati szakvélemény eldönti, milyen talajjavítási feladatokat kell elvégezni, milyen tápanyagmennyiséget és arányokat juttassunk ki a telepítéskori mélyforgatás előtt és után. Telepítés előtti feladat a talajszerkezet javítása mellett a növekedést, fejlődést zavaró hiányosságok megszüntetése, a szervesanyag-tartalom kiegészítése.

A talajvizsgálatot végző és a tápanyagfeltöltésre javaslatot adó cég, kutatóintézet szakvéleménye fontos szempont a hatóanyag arányok meghatározása miatt, viszont a hagyományos, több évre szóló nagy adagú mono műtrágyákkal, kálisó, szuperfoszfát, történő tápanyagfeltöltés nagy környezetterhelése és költségessége miatt nem felel meg a korszerű elvárásoknak. Másrészt a nagy adagú kálium és foszfortápanyag jelenléte már fiatal növények esetében kiváltja a magnézium, a cink és a vas felvételének nehézségeit.

Gyümölcsösök telepítést megelőző feltöltő és indító trágyázása lépésenként

 

Művelet

Trágya és mennyisége

Megjegyzés

1.

Szerves anyag feltöltés,

mélyforgatással

Zöldtrágya, szerves trágya,

tőzeg stb. összesen:

70-150 t/ha

Telepítési szaktanács alapján.

P és K feltöltés, mélyforgatással

Mono műtrágyákkal, vagy

PK és NPK komplexszel

Pl.: Mórafert 5-12-24, vagy

Mórafert 5-6-30 200-800 kg/ha

Összesen a javasolt hatóanyag

20-50% mennyiségéig.

Talajjavító és egyéb

elemek, mélyforgatással

Gipsz, dolomit, meszezők

Szükséges mono műtrágyák

Dokumentáció szerint, komplexek figyelembevételével.

2.

Komplex sorkezelés

Bedolgozással, vagy a telepítő gépre szerelt műtrágya-adagoló adapterrel

Csökkentett klórtartalmú, vagy klórmentes komplexszel:

Mórafert 12-12-17, 200-500 kg/ha

Mono feltöltés kiegészítéseként a tápanyagszükséglet szerint.

3.

Indító trágyázás sor, vagy tőkezeléssel, ültető gödörbe bedolgozva

Mórafert 12-12-17,

300-400 kg/ha,

illetve 15-60 dkg/fa

Azonnali ellátásra a gyökérzet alatt és gyökérzónában

egyenletesen.

 

Kertészeti Növények Komplett Tápanyagellátása
Zöldségnövnyek hiánybetegségei... könyv
Rosier műtrágya családok
Fosfitex