Csemegeszőlő komplett Rosier tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A csemegeszőlő fajták a nagyobb biológiai produkció és általában a kisebb élettani tűrőképesség miatt érzékenyebbek a különféle tápelemek hiányára, mint a borszőlő fajták. Ez alól kivételt képeznek a rezisztencianemesítésből származó csemegeszőlő fajták. A csemegeszőlő termesztés tápanyagellátási technológia jelentősége a termőhelyi adottságokra alakításban van. Felépítése azonos a borszőlőnél említettekkel.

A tápelemek szerepe is sok esetben más a borszőlőnél megszokotthoz képest.

Nitrogén gyakran erős növekedésű, lazább szövetű csemegeszőlők tápanyagellátásánál a helyes N adagolás talán még fontosabb. 3-4% feletti humusztartalmú talajokon - a túl jó nitrogén ellátottság miatt - romolhat az amúgy is érzékeny csemegeszőlő fajták ellenálló képessége, színeződése, élvezeti értéke.

Foszforral a tőkék termékenysége, a vesszőn differenciálódó fürtök száma nagymértékben szabályozható.

Kálium a termés színeződését, élvezeti értékét meghatározó cukortartalmat, a tőkék fagy és betegség-ellenállóságát, stressz tűrését alakítja, javítja.

Magnézium a színes csemegeszőlők színanyag-képződésében, és a kék csemegeszőlőknél a fürtkocsány bénulás megelőzésében játszik fontos szerepet (Guzal Kara, Moldova). A rosszabb termékenyülésnek is oka lehet a rossz ellátás.

Kalcium a szőlőbogyók héjának vastagságát, és a mechanikai állóképességét javítja. A szállíthatóság és pultállóság fontos követelményét befolyásolja. A jó ellátás alapvetően javítja ezeket a piaci értéket meghatározó tulajdonságokat.

Vas a színanyagok képződését befolyásolja a kék csemegeszőlőknél. Hiányakor jellegzetes világosabb, klorotikus tünetek jelentkeznek a bogyón.

Cink fontos enzimalkotó, mely a megfelelő magszám és ez által a megfelelő bogyóméret szabályozója, és a zamatok kialakításában játszik többek között szerepet.

Bór virágzáskor fontos a megfelelő kötődés miatt. Hiányában a sok apró zöld bogyó- rontja a piaci minőséget, illetve felesleges szállítás előtti fürtmunkát igényel. Egyes fajták igénye különösen szembetűnő (Eszter, Génuai Zamatos, Boglárka)

Mangán talajtömörödés, túlzott mértékű öntözés esetén mérgezést okozhat az érzékeny fajtákon.

Molibdén kezeléssel a fürtök megnyúlása miatt azok hosszabbak és lazábbak, levegősebbek. Több üzemben ezért használják a gibberellin helyettesítésére.

Kobalt, szilícium a szőlőbogyó súlyát és ropogósságát befolyásolják. Hiányuk esetén a kezelésekkel javíthatjuk a minőséget.

Réz egyes szőlőfajták színanyag képzésében fontos.

Nátrium és klór káros elemek. Öntözött körülmények között, rossz minőségű öntözővíz használatánál, vagy régebbi vízfolyások, vízállások helyén, kálium klorid tartalmú műtrágya használatánál szoktak jelentkezni sárgulásos, só kártételi tünetekben.

A nagy termésmennyiség fokozott igénybevételt is jelent a csemegeszőlő ültetvénynek. Az elvárt élvezeti érték miatt az árutermő csemegeszőlő tápanyagfelvétele és igénye nagyobb, mint a borszőlőké. Jelenleg a szilárd kijuttatási technológiát alkalmazzák széles körben, de az egyre szélsőségesebb csapadékviszonyok, és mindemellett jobb minőségű termés igénye miatt létjogosultsága van az öntözésnek. A tápanyagok gyors, és maradéktalan érvényesülése miatt az intenzív elemek is nagy területen terjednek világszerte

Alaptrágyázás

Az ültetvény alaptrágyázása a tenyészidőn kívüli nyugalmi állapotban esedékes. Kötött talajon az őszi mélyműveléssel bedolgozott szervestrágyázás és alaptrágyázás indokolt.

Az alaptrágya adagját és összetételét a talaj típusa és az ellátottság határozza meg. Természetesen a növekedés jellemzői, illetve a levélvizsgálat eredményei alapján is korrigáljuk a kijuttatott tápelemek mennyiségét.

Csemegeszőlő termő állományának alaptrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisSzervestrágya (t/ha)MűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
kora tavasz30-50Mórafert 12-12-17+2MgO+ME500-800lazább talajon
késő ősszelMórafert 5-12-24+3MgO+ME500-800kötött talajon

Fejtrágyázás

Kötött talajon a szükségen növekedést szolgáló nitrogén fejtrágyázáson kívül nem tervezhetünk egyéb fejtrágyás kijuttatást, mert a tápelemek gyökerekhez jutása nem biztos. Lazább talajokon, különösen akkor, ha öntözési lehetőség is adott, megosztott kezelésekkel a tápanyagellátás folyamatossá tehető, illetve az adott helyzethez legjobban megfelelő megosztott kezelésekkel végezhető.

Csemegeszőlő termesztés fejtrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisMűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
virágzás időszakaMórafert 18-6-5+4MgO100-200laza talajon
Ammónium-nitrát60-120kötött talajon
zöldborsó méretnélMórasol 15-5-30+ME100-200laza talajon szükség szerint

A Célszerű sekély bedolgozással, illetve öntözéssel a gyökerekhez jutást elősegíteni.

Tápoldatozás

A termésbiztonságot meghatározó öntözéssel együtt a leghatékonyabb tápanyag kijuttatással, tápoldatozással is lehetőség van a növények szabályozott ellátására. A tápoldatozás általános szabályai érvényesek a szőlőre is. A csepegtetés jellemzőiről, vízigényéről, a különböző nedvesített zónájáról az öntözési részben találhatók adatok.

Csemegeszőlő termesztés tápoldatozása

Kijuttatási időszak, fázisMűtrágyaDózis (kg/ha)Töménység (%)Megjegyzés
gyökérnövekedés indulásakorMórasol 15-30-15+ME50-750,08-0,1
virágzás utánMórasol 17-9-29+1MgO+ME100-150
bogyónövekedés alattMórasol 24-8-17+ME100-150
fürtzáródástólMórasol 3-5-40150-200

Lombtrágyázás

A tápanyagellátás hatékony kiegészítését nyújtja a lombtrágyázás, ami a növényvédelmi kezelésekkel együtt megoldható. A lombtrágyázás a makroelemek szempontjából ugyan mennyiségben elhanyagolható a szőlő igényéhez, de élettani szempontból mégsem elhanyagolható hatású a lombon felvett kis mennyiség. A mikroelemek tekintetében jelentős mennyiség az, amit a lombon felvehető állapotban kijuttathatunk a tenyészidő fontos fázisaiban. Ugyancsak jelentős a biológiailag aktív anyagok élettani hatása, melyeket a gyakorlatban bevált technológiaként javasolunk.

Amire feltétlenül figyelnünk kell a lombtrágyázáskor:

  • A csemegeszőlő fajták perzselésre való érzékenysége miatt a kezelések időpontját úgy időzítsük, hogy erős napfény illetve 250C-feletti hőmérséklet felett ne történjen permetezés, mivel rontja az esztétikus megjelenését a szőlőnek.
  • A tankkeverékben a lombtrágyák növényvédő szerekkel való együttes töménysége ne haladja meg a 1, 5%-ot.
  • A permetlé keverésekor a Mórasol műtrágyákat mindig utoljára és feloldva keverjük be. Keverési próbát ajánlatos végezni.
  • A lombtrágyázás nagyobb cseppmérettel,és nagyobb lé mennyiséggel, jó borítással hatékonyabb,ezért legalább 300l/ha lé mennyiséget javasolunk.

Vannak esetek, amikor sem a tápanyagok pótlása, sem a növényvédelmi beavatkozások nem segítenek a szőlőnövény kondíciójának javításában, ezekre, a helyzetekre a Smaragd Extra oldatokat javasoljuk alkalmazni, legkevesebb évi 3-5 alkalommal, 2-3 l/ha dózisban. Ez a készítmény segít beindítani a szőlőnövény belső ellenanyag (fitoalexin) termelését. Szinergista, hatásfokozó képességénél fogva a növényvédő szerek hatékonyságát is javítja. Magyarországi kísérletekben is bizonyította érési idő, beérési mustfok javító tulajdonságát. Másrészt a szállítószövetek átjárhatóságát, a sejtnedvek áramlását javítva segít termőerőben tartani a komplex tőkeelhalás (Esca) betegség által megtámadott tőkéket. Nem kis előnye az is, hogy a túlzottan intenzív, buja ültetvények hónaljhajtás képződését, és növekedését vele hatékonyan korlátozhatjuk, ami zöld munka igény és metszési munkaidő csökkenést eredményez

Csemgeszőlő komplett lombtrágyázás javasolt technológiája

Kijuttatási időszak, fázisKezelés céljaMűtrágyaDózis (%)Megjegyzés
4-6 leveles állapotsárgulás megelőzése, kezeléseMórasol 30-10-10+ME0,4-0,8komplett mikroelemes kezelés
virágzás kötődés javításaSmaragd Turbó Kötődésjavító0,4-0,6kalcium-bór kezelés
vessző és bogyónövekedéssárgulás kezelése Smaragd Turbó Zöldítő0,4-0,6magnéziumos kezelés
zsendüléstőlízjavítás, minőségjavításSmaragd Turbó Scorpio0,5-0,6speciális minőségjavító kezelés
vessző és bogyónövekedéssárgulás kezelése, megelőzéseSmaragd Extra Magnéziumos0,4-0,6bioaktív kezelés
intenzív növekedés alattnövekedés serkentéseMórasol 30-10-10+ME0,6-0,8komplett mikroelemes keze
intenzív nöekedés alattbetegség megelőzés, kondícionálásSmaragd Extra Zn/Mn0,4-0,5bioaktív kezelés
zöldborsó méretbogyó minőségjavításaSmaragd Turbó Kalcium0,5-0,6komplett mikroelemes keze
zsendüléstőlérésgyorsítás, minőségjavításMórasol 3-5-400,7-1érésgyorsító
érésgyorsítás betegség megelőzésSmaragd Extra Rezes0,4-0,6bioaktív érésgyorsító kezelés

A permetlé készítésekor a lombtrágyát mindíg utoljára és feloldva keverjük be. Minden új összetételnél végezzünk keverési próbát.