Málna és szeder komplett Rosier tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A málna és szeder Rosier tápanyagellátása a kertészeti termékekre fejlesztett komplett termékekre épül, melyek a létfontosságú tápelemeket tiszta formában, vivő és ballasztanyagok nélkül tartalmazzák. A technológia a teljes tápelem ellátásra törekszik, melyben a kultúra igényét optimálisan elégíti ki, ezzel gazdaságosan, felesleges költségek és környezetszennyezés nélkül ad hatékony megoldási lehetőségeket a különböző adottságú termesztéshez.

A málna és szeder tápanyagellátása lényeges elemeiben, igényeik és technológiai kivitelezédse miatt is azonosak, ezért külön leírásnak nincsen indoka.

Táplálkozási értéke miatt friss fogyasztásban, szörp, lekvár és befőtt készítésben, valamint hűtőipari alapanyagként is népszerű gyümölcs. Sajnos nagyüzemi és kisüzemi termesztése is szorul vissza a piaci helyzet zavarai miatt. Jelenleg a bogyósok 3.500 ha területen folyó árutermelésének harmadát foglalja el. Üzemi termesztése koncentráltan termesztési körzetekben, hagyományok szerint kialakult technológiával jellemző.

Tápanyagfelvétel és tápanyagigény

A bogyósok tápanyag és vízellátása összességében nagyon hasonló. Elsősorban intenzív termesztésben tudunk és kell különbséget tenni a talaj, a terméseredmények függvényében, valamint növény analízis eredményei alapján tápanyag ellátásukban.

Bogyós gyümölcsök tápanyagigénye, tápanyag felvétele (kg/ t termésre)

Növény

Termés;

t/ha

Kivont hatóanyag; kg/ 1t termés

N

P2O5

K2O

Málna, szamóca

5-6

6

2

7

A tápanyagellátás ellenőrzésére szolgáló levélvizsgálati értékek segítenek a tényleges felvétel, valamint a talaj ellátottság összehasonlításával.

Bogyósok kedvező tápanyagellátásának levélanalízis értékei (SZŰCS-KÁLLAI, 1990 nyomán)

Gyümölcsfaj

Tápelem tartalom (szárazanyag -%)

N

P

K

Ca

Mg

Málna

2,6—3,0

0,20—0,30

1,0—1,5

0,8—1,5

0,30—0,40

Szeder 2,4—3,1 0,2—0,3 1,5—2,0 1,0-1,5 0,40—0,80

A málna és szeder igénye közeli. Kifejezetten tápanyag igényesek. A tápanyagfelvétel az egész tenyészidőszakban intenzív, de legnagyobb tápanyagigény a virágzás közepétől a szüret végéig jelentkezik. Sekély gyökérrendszere miatt érzékeny a jó víz és tápanyag-ellátásra. Mindezt fokozza a viszonylag nagy vegetatív tömege. Erősen reagál a K és Mg és B hiányára. A magnézium hiánynál a levelek károsodása, a kálium és bór hiánynál elsősorban a termés mennyiségének csökkenése és minőség romlása jelentős.

A csapadékban, öntözésben kritikus május közepétől augusztus közepéig tartó időszak, mely a termésbiztonság szempontjából meghatározó. A virágzás után végzett rendszeres, esetleg tápoldatos öntözés a termesztés biztonságának és a hozam növelésének feltétele. Augusztus első felétől, a rügydifferenciálódás végétől az öntözés már nem ajánlatos. A helyes táplálás NPK aránya a tenyészidőszakra 1:0,5:1,5. Az intenzív termesztésben a jó mikroelem ellátottságot is biztosítani kell. Klórérzékenységük miatt, mint más bogyósoknál, csak klórmentes komplex és klórmentes kálium műtrágyák alkalmazhatók.

Bogyósok tápanyag érzékenysége (Szakirodalmi adatok alapján)

Gyümölcsfaj

N

P

K

Ca

Mg

Fe

B

Zn

Mn

Cu

Cl érzék

Málna

       

*

*

       

nagyon erős

A málna és szeder legjellemzőbb tápelem ellátási zavarok, hiánytünetek

Nitrogénhiánynál a növény alacsonyabb, zömök, levelei sárgásak, kisebbek, merev tartásúak. Virág és bogyóképzés csökken, a termés apró. A málna vesszőhozama, sarjak hosszúsága jelentősen csökken.

Foszforhiánynál a málna idős levelei vörösek, lilásak, fiatalabbak sötétzöldek, lehullnak, a növekedés gyenge. Rövidek, vékonyak a hajtások, kevés a virágrügy és a virág. Lassú az érés és a termés savanyú.

Káliumhiánynál a málna terméshozama és termés minősége jelentősen romlik.

Kalciumhiánynál a málna fiatal levelei sárgulnak és a főér mentén elhalások vannak, az új hajtások csúcsa elhal. Mint a bogyósok általában, a Ca-hiányra érzékenyebb növényekhez tartoznak.

Magnéziumhiánynál málnán a levél érközök sárgulnak, majd vörös árnyalatúakká válnak, az erek zöldek maradnak, és alulról megindul a levelek hullása.

Klórtöbblet eseténa málna érzékenységét akár 30-40 %-os terméscsökkenés és 20-30 % vesszőhozam csökkenés is igazolja.

A klór káros hatását mind a hajtások fejlődésére, mind a termés mennyiségére kifejti. A csökkentett gyökérközeget jelentő tenyészedényes vizsgálatban a hajtások és a termésmennyiség visszaesése is jóval nagyobb a gyökerek nagyobb kitettsége miatt.

Vashiánynál kezdetben a legfiatalabb levelek érközi klorózisával jelentkezik, majd az egész növény is lesárgulhat. Erős hiánynál a hajtások is elhalnak, a levelek lehullnak. Okait mindig vizsgálni kell.

A bogyósok termésének tápanyag kivonás összehasonlítása (Szakirodalmi adatok nyomán)

1 tonna termés által kivont tápanyagok mennyisége

Kultúra

kg/t

dkg/t

N

P

K

Ca

Mg

Fe

Mn

Zn

Cu

B

Mo

Köszméte-ribiszke

4,5

1,2

5,1

20,5

8,5

45

5,3

4,6

18,3

36,4

7,1

Málna-szamóca

2,3

1,6

10,3

15,8

7,4

4,4

8,3

5,8

7,4

32,5

6,4

Bogyós gyümölcsűek tápanyagszükséglete, kg/ha termő ültetvényben (Irodalmi adatok nyomán)

Növény

 

Hagyományos

Intenzív

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

Málna

60-80

40-50

100-120

80-100

50-70

150-200

Fekete ribizli

80

50

150

100

70

160

Rosier technológia javaslatok málna és szeder tápanyagellátáshoz

A komplett és szakszerű málna tápanyag ellátási javaslat a hatékony, gazdaságos ültetvény fenntartást szolgálja. Ez a magas és kiegyensúlyozott hozamok mellet a termés minőségének biztosítását is jelenti. A Rosier tápanyagellátás a növény szabályozását, a fejlődéshez, körülményekhez is igazított, megosztott kezeléseket jelenti. Ez a termesztés intenzitásától függően szilárd, vagy tápoldatos kijuttatással is megvalósítható.

A szilárd kijuttatású komplett technológiát a kevésbé intenzív, nem öntözött, vagy esőztető és mikroszórós öntözéshez javasoljuk.

A tápoldatos technológia az intenzív ültetvényekben szolgálja a teljes tápelem szükséglet pótlását.

Alaptrágyázás

A talajok kötöttségének függvényében kell az alaptrágya mennyiségét meghatározni, mivel a kötöttebb talajokon korlátozottabb lehetőségünk van fejtrágya kijuttatására. Laza talajú és öntözött állományban a tápanyagot célszerű megosztani és a tenyészidőben a fejlődésnek, terhelésnek megfelelő összetétellel, mennyiséggel ellátni a növényeket.

Málna és szeder alaptrágyázás telepítéskor és termő ültetvényben ellátottságtól függően

Kijuttatási időszak, fázisSzervestrágya (t/ha)MűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
kora tavasszal20-50Mórafert 12-12-17+2MgO+ME250-400laza talajon
késő ősszelMórafert 5-12-24+3MgO+ME350-600kötöttebb talajon

Homoktalajon ha kell, tápanyag ellátottság szerint kálium kiegészítéssel, ha indokolt

Fejtrágyázás

A tenyészidőben kijuttatott tápanyag gyökérhez kerülése a fő kérdés. Kötöttebb talajon a fejtrágyát sekélyen be kell dolgozni. Lazább talajokon az öntözések előtt kiszórt Rosafert műtrágya a gyökerekhez mosódik, de a sekély bedolgozás itt is hasznos.

Kötöttebb talajon a tápelemek mozgása lassabb, ezért ritkábban, illetve korábbi kijuttatással és sekély bedolgozással kell a fejtrágyázást elvégezni.

Málna fejtrágyázása kötöttebb talajon

Kijuttaás időszak, fázisMűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
virágzás előtt Rosafert 15-5-20 150-200 sekélyen bedolgozva
közvetlen szüret után Rosafert t18-6-5 200-250 sekélyen bedolgozva

Málna és szeder fejtrágyázás lazább talajokon, öntözések előtt sekélyen bedolgozva

Kijuttatási időszak, fázisMűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
virágzás előttMórafert 18-6-5+4MgO150-250növekedés függvényében
terméskötéskorMórafert 5-12-24+3MgO+ME100-250humuszos talajon
Mórafert 15-5-20+2MgO+ME150-200szegényebb talajon
közvetlenül szüret utánMórafert 18-6-5+4MgO150-200terheléstől függően

Tápoldatozás

Az öntözött ültetvények nagy részében alkalmazott mikro öntözéssel célszerű összekapcsolni a tápanyagellátást is. Tápoldattal jobban irányítható, takarékosabb tápanyag felhasználással végezhető el az állomány táplálása, irányítása is ha kell.

Az egyszeri adagokra legfeljebb 50-70 kg/ha mennyiséget érdemes tervezni 0,05-0,1 % töménységgel kijuttatva. Az öntözéshez igazodva csapadékos időben szükség szerint magasabb koncentrációval kell a tápanyagot kijuttatni, hogy a túlöntözést elkerüljük. Ha többlet vízre van szükség, mint amit tápoldatként használunk, azt a tápoldatozás előtt, illetve tápoldatozások között célszerű kijuttatni, hogy a tápanyagot ne mossuk ki a gyökérzónából.

Málna tápoldatozása intenzív ültetvényben, alaptrágyázott talajon

Kijuttatási időszak, fázisMűtrágyaDózis (kg/ha)Töménység (%)Megjegyzés
vegetáció indulásakorMórasol 15-30-15+ME100-1500,1-0,12gyökerezés serkentés
intenzív növekedés alattMórasol 24-8-17+ME150-2000,08-0,1
zsendülés kezdete előttMórasol 11-14-28+2MgO+ME100-1500,08-0,12minőségjavítás
szüret utánMórasol 24-8-17+ME100-1500,1-0,12terhelés függvényében

Lombtrágyázás

Málnában is elsősorban a mikroelem hiányok megelőzésére és növény kondicionálására javasolt Rosasol műtrágyák használata indokolt. Ugyanakkor a hiánybetegségek gyógyítására a Rosier mikroelem kelátok használata is indokolt, és szaktanács szerint egészítsük ki a lombtrágya összetételt. A növényvédelmi munkákkal egy menetben 7-10 naponként célszerű a kondicionáló kezeléseket folyamatosan végezni. A sárgulás megelőzése, kezelése a termésbiztonság fontos része.

A Fosfitex lobtrágyák a növényvédő szerek hatását kiegészítve gombabetegségek elleni védekezésben jelent segítséget. Kezelésenként 2,5-3 l/ha dózissal, nagy permetlé mennyiséggel (400-1000 liter/ha) célszerű kijuttatni. A virágzást megelőző időszaktól kezdve havonta célszerű alkalmazni.

Málna komplett lombtrágyázása 7-10 naponként a növényvédelemmel együtt

Kijuttatási időszak, fázisKezelés céljaMűtrágyaDózis (%)Megjegyzés
fakadás utánindulás, gyökérnövekedés serkentéseSmaragd Extra Zn/Mn0,4-0,6bioaktív kezelés
virágzás kezdetekorvirágzás, termékötés serkentéseSmaragd Turbó Kötődésjavító0,4-0,6kíméletes kalcium-borát kezelés
intenzív növekedéskorsárgulás megelőzéseMórasol 30-10-10+ME0,7-1komplett mikroelemes
betegség, sárgulás megelőzés, erősítésSmaragd Extra Magnéziumos0,4-0,6bioaktív kezelés
növekedés, kondíció javításaMórasol 23-7-23+ME0,7-1komplett mikroelemes
éréskezdetkorminőségjavítás, érésgyorsításMórasol 3-5-400,7-1érés és színeződés javítása
szüret utánkondicionálásMórasol 30-10-10+ME0,8-1komplett mikroelemes kezelés

A permetlé készítésekor a lombtrágyákat mindig utoljára és feloldva keverjük be. Minden új összetételnél javasoljuk a keverési próba elvégzését.