Metélőhagyma komplett Rosier tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A metélőhagyma Rosier tápanyagellátása a kertészeti termékekre fejlesztett komplett termékekre épül, melyek a létfontosságú tápelemeket tiszta formában, vivő és ballasztanyagok nélkül tartalmazzák. A technológia a teljes tápelem ellátásra törekszik, melyben a kultúra igényét optimálisan elégíti ki, ezzel gazdaságosan, felesleges költségek és környezetszennyezés nélkül ad hatékony megoldási lehetőségeket a különböző adottságú termesztéshez.

A rendkívül gazdag táplálóértékű friss fogyasztású zöldhagymák termesztése üzemi szinten ritkább, de szárítmánykénti ipari feldolgozásra történik nagyüzemi termesztés is.

A zöldhagyma korai vitaminforrásként a hajtatott és korai házikerti termesztésből kerül ki az árualap nagy része. Nagy kézimunka igénye miatt ugyan igényes, de termesztéstechnológiája egyszerű és jó árbevételt jelentő növény.

Metélőhagyma és évelő téli sarjadékhagyma korai zöldségigényt kielégítő hajtatott és korai szabadföldi termesztésből kerül a piacra. Tápanyagellátásuk a póréhagymáéhoz hasonló miután tápanyag igény és fejlődéssük tekintetében is hasonlóak.

 

Zöldséghajtatásban alap és fejtrágyaként egyszerre kijuttatható hatóanyag mennyiség; g/m2 hatóanyagban (TERBE, 1993)

Növénycsoport

Alaptrágyaként g/m2

Fejtrágyaként g/m2

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

Sóra érzékeny

5-8

5-20

15-20

5

2-5

10

Sót tűrőbb

8-10

5-20

20

5-7

2-5

10-15

Alaptrágyázás

Alaptrágyázásakor 30-40 t/ha szerves trágya bedolgozása javasolt. A hagyományos tavaszi vetéssel történő termesztésben az alaptrágyázását laza talajon tavasszal, középkötött talajon ősszel végezzük el, klórmentes Rosafert 5-12-24 komplex műtrágyával.

Az alaptrágyázást a gyökeresedés alatti nitrogén fejtrágyázás követi. A megfelelő nitrogénszint a növekedési ütemet, a piacos méretet biztosítja a szükséges öntözéssel. A fejtrágyázást mindig a töltögetés és öntözés előtt végezzük el, hogy a tápanyag a gyökerekhez jusson. A tárolásra szánt termést a tenyészidő második felében magasabb kálium szinttel kell kezelni, hogy a kitároláskor a legjobb minőséggel és legkisebb tárolási veszteséggel értékesíthessünk.

Metélő és téli sarjadékhagyma komplett alaptrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció

Fejtrágyázás

Az öntözött termesztésben célszerű a tápanyag megosztással folyamatossabbá tenni az ellátást. A fejtrágyázás a vágások utáni regenerálódással sokkal jobb kondícióban tartható állományt eredményez. aetrmés mennyisége és minősége is jobb a friss ellátás mellett.

Metélőhagyma komplett fejtrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció

Tápoldatozás

A rendszeresen öntözött metélőhagyma állományban az alaptrágyázás után az öntözéssel kijuttatott tápoldatttal is végezhetjük a tápanyagellátást. A tartalékolást is célzó öntözéssel nem célszerű tápoldatozni. A híg tápoldattal a gyökérzónát érintő öntözéskor érdemes kezelni az állományt. A gyors és aktív hatás miatt kisebb műtrágya dagaokat kell alkalmazni.

Metélőhagyam komplett tápoldatozása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció

Lombtrágyázás

metélőhagyma termesztés technológia esetén 14 naponként 4-5 l/ha oldattal javasoljuk a biostimuláns Fosfitex kezeléseket. A Rosier technológia a biostimuláns lombkezelésekkel válik teljessé. Az intenzív termesztés során gyakran előforduló a tápanyagellátási zavarok megelőzésére, kezelésére a lombtrágyázás kiválóan alkalmas. A célirányos kezelések a várható, vagy bekövetkezett élettani zavarok, stressz helyzetek és mikroelem hiányok megelőzésére, kezelésére szolgálnak.

Az élettanilag aktív Fosfitex Zn/Mn a gyökeresedést és a tápanyag felvételét, az indulást javítja, a Rosasol 30-10-10 a növekedést serkentő komplex, mely mikroelemekkel segíti a növények zavartalan fejlődését, környezeti stressz tűrését. A Rosier lombtrágyázási program szervesen egészíti ki a teljes tápanyagellátást, illetve biostimuláns komponensei élettanilag segítik a növény tápanyagforgalmát, fejlődését.

A lombtrágyázás fontos kiegészítése az egyéb tápanyag-utánpótlási formáknak. A növényvédelemmel egy menetben kijuttatott komplex lombtrágyázás hatásában rendkívül eredményes. Az ismétléseket legalább 10-14 naponként időzíteni kell, hogy a kezelések kedvező élettani hatását elérjük.

Metélőhagyma komplett lombtrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció