Őszi árpa komplett tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

Minimális technológiában: bizonytalan, termesztési adottságoktól függő termésszintheza kockázatot elkerülő mértékű a tápanyagellátás. Az alaptrágyázás elhagyását javasolni legfeljebb a legjobb ellátottságnál lehet célszerű. Nitrogén fejtrágyázás átgondoltan, egy kezeléssel történik. A talaj zsarolása miatt a tápanyagot nem megspórolja, csak a pótlást elodázza a termelő, és feleslegesen növeli a termesztés kockázatát.

Hagyományos, egyszerűsített technológiánál: 4-5 t/ha termésszinthez a foszfor és kálium teljes mértéke és a nitrogén legfeljebb 30 %-a kerül ki alaptrágyaként. A nitrogén fejtrágyázás a kritikus fejlődési szakaszokban kétszer történik, esetleg lombtrágyázással is kiegészítve. Az ellátás biztonságos, a talaj zsarolása nem merül fel.

Intenzív technológiában: 6-10 t/ha és a feletti termésszinthez a tápanyag a fejlődéshez igazítva a legkedvezőbb megosztással kerül ki. Az ellátás szakszerű és folyamatos. Alaptrágyaként a nitrogénből csak a szármaradványok bontásához és kezdeti fejlődéshez szükséges minimális mennyiség jut ki. Megosztással kerülhet ki a foszfor és kálium. Az alaptrágyázás kiegészülhet a vetéssel egy menetben kijuttatott starterkezeléssel, esetleg őszi lombtrágyázással, a kora tavaszi komplett fejtrágyázással és a lombtrágyázásokkal.

Alaptrágyázás

Alaptrágyázás

A foszfor és kálium nagyobb mennyiségének kijuttatása a talaj előkészítéssel történik. Az alaptrágyázás kivitelezésénél, adag megválasztásánál számtalan fontos szempont érvényesül, ezért természetes, hogy egymástól nagyon eltérő gyakorlattal találkozhatunk. A mélyműveléssel kerül bedolgozásra 25-35 cm mélységig az alaptrágya, valamint szükséges talajjavító anyag.

Hagyományos, egyszerűsített technológiánál: a szükséges teljes foszfor és kálium mennyisége, valamint a szükséges nitrogén 25-35 %-át juttatjuk ki.

Intenzív technológiában: a foszfor és kálium 60-70 %-a, valamint a nitrogén 0-30 %-a kerül alaptrágyaként bedolgozásra. A nitrogén mennyisége a starterkezelés, valamint a tarlókezeléstől függ. Ha a bedolgozott tarló nitrogén kezelése megtörtént és nitrogénes starterkezelés is történik, nem alaptrágyázunk nitrogénnel. A foszfor mennyisége szintén a starterkezeléstől függ, hiszen jelentősen csökkenthetjük teljes értékű kezelésnél, illetve tavaszi foszfor kijuttatásnál. A kálium mennyisége a tervezett tavaszi összetett fejtrágyázás mennyiségével csökkentendő.

Startrertrágyázás, a vetéssel egy menetben történő indítás előnyei

A foszfort célszerű a starter kijuttatással kombinálni, így jóval kisebb mennyiségre van szükség alaptrágyaként. A MICROPHOS ZnMo, vagy NP 10-40 mikrogranulátum starter kezelés előnyei az intenzív gabonatermesztésben is érvényesülnek. Egyre nagyobb területen alkalmazzák a vetéssel egy menetben történő starterkezelést. Pontos és takarékos, rendkívül hatékony a teljes egészében felvehető mikroelemes foszforgazdag mikrogranulátumos kezelés.

Őszi árpa alap és starter kezelése rtechnológiai szintek szerint

Technológia szint

Műtrágya neve

Dózis; kg/ha

Megjegyzés

Hagyományos egyszerű

NPK 8-20-30, NPK 8-24-24

250-400

Harmonikus talaj ellátottságnál

Tarnogran 5-10-25

250-400

Tarnogran PK 12-23

250-400

Jó N ellátásnál

Intenzív, szuper intenzív

NPK 8-20-30, NPK 8-24-24

200-300

Tavaszi NPK, vagy NP és starter kezelés alapján

Tarnogran 5-10-25

200-300

Tarnogran PK 12-23

200-300

Microphos MoZn, NP 10-40

15-30

Vetéssel egy menetben

Fejtrágyázás

Fejtrágyázás, megosztott kezelések

A tavaszi nitrogénkezelések kritikus időszakai a bokrosodás, szárbaindulás és virágzás. A helyes nitrogén fejtrágyázás a termés mennyiségének és minőségének is meghatározója. Középkötött és kötött talajon már célszerű két kezelést végezni.

A kora tavaszi bokrosodáskor esedékes az első kezelés, melynek a vegetációs szerepe meghatározó, de áttételesen már a termés mennyiségét is befolyásolja. Történhet NPK, PK műtrágyával a komplett ellátás folytatásaként. A tavaszi első nitrogén foszfor fejtrágyázás hatása nagyon sokkal jobb a pusztán nitrogén kijuttatásnál. A káliummal pedig a virágzási emelkedő kálium ellátást tesszük biztonságosabbá.

A szárbainduláskor adott nitrogén a kalászképződésben, a virágrészek fejlődésének segítésével a termés mennyiségét közvetlenül befolyásolja. Kötött talajon emelt mennyiséggel a virágzás időszakára is hatással lehetünk ezzel a kezeléssel. A harmadik kezelés ott a lassú mozgás miatt nem jut a gyökérhez, ezért nem javasolt.

Őszi árpa fejtrágyázása, N hatóanyag megosztásának lehetőségei

Fejlődési időszak

Műtrágya neve

Dózis; kg/ha

Megjegyzés

Kora tavaszi bokrosodás

Npk, Np komplex

nitrogén

30-100 N

Talajadottságok és technológia felépítése szerint, magas N tartalmú komplexszel

Szárbainduláskor

nitrogén

40-60 N

Termésmennyiség növelésére

Kalászhányás kezdetén

nitrogén

50-70 N

Laza talajon, intenzív fajtáknál

Lombtrágyázás

A lombtrágyázás szerepe az őszi gabonában

Az időjárási kiszolgáltatottság miatt nagyon felértékelődött a lombtrágyázás szerepe. A legtöbbször már az aszályos ősz miatti tápanyagfelvétel korlátok lerontják az állomány esélyeit. A tavaszi bokrosodástól pedig a fejlődési fázisok és környezeti változások követhetők le a jól megválasztott lombtrágyázással, melyek gyors élettani hatása mással nem váltható ki.

Az őszi starter lombtrágyázás az erős gyökeresedéssel, egyenletesebb és dinamikusabb fejlődéssel jobb állományt küld a télbe. A GYÖKÉR starter lombtrágya foszfor, kalcium és kevés nitrogén hatóanyagával ideálisan segíti az őszi fejlődést.A FOSFITEX Zn/Mn kezeléssel az ellenálló képességet fokozó élettani hatás előnyeit élvezhetjük. Gyökér tömeg és gyökérhossz növeléssel a növények vízfelvételét javítja, s a bokrosodást is stimulálja.

A GYÖKÉR tavaszi lombtrágya kezelésre a téli stressz csökkentése miatt lehet szükség, hogy a bokrosodás minél zavartalanabbul végbemehessen. A korai kezelés a vegetáció felgyorsításával is kedvező hatású a bokrosodáson keresztül a termésképződésre és termés mennyiségére is.

Aszályos időben a kelés sárgulását a csökkent tápanyagfelvétel okozza, és ez a stressz az öntözésen kívül csak komplett nitrogéntúlsúlyos lombtrágyázással csökkenthető.

A ROSASOL 30-10-10 mikroelemes lombtrágya azonnali segítség a nélkülöző állománynak.

A ROSASOL 23-7-23 emelt mikroelemes komplett olcsó kezelést jelent pluszmunka nélkül. Kijuttatása kiegyensúlyozott tápanyag ellátású gabonában javasolt. Amennyiben a gyomirtáshoz nitrogénadagolás javasolt, illetve a nitrogén ellátás alacsony, a ROSASOL 30-10-10 komplett nitrogéndús lombtrágya használata javasolt. Magas mikroelem tartalma biztos megelőzést jelent a korai hiánytünetek megjelenésével szemben. Kénhiány esetén az intenzív növekedés alatti kén lombtrágyázás, Super S-450 3-5 l/ha adaggal minőséget javító hatása jelentős lehet.

A minőség javításához a virágzást megelőzően, vagy a kalászkezeléssel egy menetben juttatható ki a nitrogén túlsúlyos komplett lombtrágya a ROSASOL 30-10-10. A fehérjeképződést serkentő hatásával a szemek beltartalmát javítja a nitrogén túladagolás veszélyei nélkül. A mennyiség növelésre ugyanakkor a Rosasol 23-7-23 kezelést válasszuk.

A FOSFITEX FR, vagy a FOSFITEX Cu mikroelemes magasfoszfor alapú tápanyag nem csak a szemek képződésének megugró foszfor igénye miatt jelentős, hanem a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség erősítése miatt is jelentős elem sok intenzív termesztésben.

A termés minőségének javítására a kalászvédelemmel egy menetben végezhető FOSFITEX FR biológiailag is aktív lombtrágya kezelés javasolt. A Fosfitex hatása sokoldalú, mert a tápanyag kiegészítésen túl- magas foszfor, cink, mangán, kálium és nitrogén tartalma élettanilag jelentős gyökeresedés serkentő és ellenálló képesség javító.

Az őszi árpában javasolt komplett lombtrágyázási program

Kijuttatási időszak, fázisKezelés céljaMűtrágyaDózis (l/ha, kg/ha)Megjegyzés
őszi lombosodásgyökeresedés, indulásSmaragd Turbó Gyökeresítő3-5
indulás, télállóságSmaragd Extra Zn/Mn2,5-3,5bioaktív kezelés
tavaszi indulásfelfagyás gyökérregenerálásaSmaragd Extra Zn/Mn2,5-3,5
bokrosodás, növekedésMórasol 30-10-10+ME2,5-5magas mikroelem tartalommal
bokrosodás alattbokrosodás, kondícióMórasol 23-7-23+ME2,5-5
minőségjavító kénpótlásSuper S-4503-5fehérjenövelésre
kalászhányáskorbetegség megelőzés, kondícióSmaragd Extra Rezes2,5-3,5bioaktív kezelés
virágzáskorbetegség megelőzésSmaragd Extra Zn/Mn2,5-3,5

Növényvédelmi kezelésekkel egy menetben.