Pázsit, gyep tápoldatozása Roseir ellátással

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A pázsit és gyep Rosier tápanyagellátása a kertészeti termékekre fejlesztett komplett termékekre épül, melyek a létfontosságú tápelemeket tiszta formában, vivő és ballasztanyagok nélkül tartalmazzák. A technológia a teljes tápelem ellátásra törekszik, melyben a kultúra igényét optimálisan elégíti ki, ezzel gazdaságosan, felesleges költségek és környezetszennyezés nélkül ad hatékony megoldási lehetőségeket a különböző adottságú termesztéshez.

A trágyázási időpontok, illetve a gyakoriság száma a körülményektől függ. Az intenzíven ápolt pázsitot márciustól folyamatos tápanyagellátásban részesítjük. Az első trágyázás tulajdonképpen egy feltöltés a pázsit telepítése előtt. A későbbiekben az őszi, vagy kora tavaszi első kezelés a pázsit regenerációját segíti elő. Kötött talajon inkább az őszi, homokon viszont a tavaszi alapkezelés javasolható.

A pázsit növekedése során az öntözéssel összehangolt kezeléseket célszerű alkalmazni, ammit a tápoldatozással valósíthatunk meg legjobban. A tápoldattal egyenletes, folyamatos és veszteség nélküli ellátást valósíthatunk meg.

A viszonylag alacsonyan tartott foszforszint jelentősége a generatív folyamat, a virágzás és kalászképzés csökkentését, elhúzódását célozza, és a magasabb nitrogén szinttel az állomány vegetatívabb marad. A tápanyag és vízellátás túlzásai a legyengülés és betegségek miatti foltos kipusztulás okai.

A júniustól augusztusig terjedő időszakban magas a pázsit és gyep tápanyagigénye, és természetesen vízigénye is. Célunk a jó minőséget jelentő sűrű és terhelhető gyep kialakítása, megőrzése. Ez előfeltétele a nyári kitettség és az ősz, tél, kedvező átvészelésének. Utolsó tápoldatozást augusztus közepéig kapják a területek. Ezután már magas nitrogén tartalmú trágyával ne trágyázzunk.

Október végétől juttathatjuk ki a késő őszi alaptrágyát a kötöttebb talajokon, amely a télen is terhelésnek, játéknak kitett területeken elengedhetetlen.

Tápanyagmegosztás nagyságrendje a zöldségnövények tápoldatos termesztésénél; %

Technológia

Alaptrágya*

Startertrágya

Fejtrágya tápoldattal

N

P

K

N

P

K

N

P

K

Kiegészítő tápoldatos

0-10

70-80

45-50

20-30

0-10

25-30

60-80

0-10

25-30

Intenzív tápoldatos**

0-10

20-50

20-50

10-15

10-20

10-25

75-90

30-70

25-50

Hidrokultúrás

0-0

0-0

0-0

1-5

5-10

1-5

95-99

90-95

95-99

* Megjegyzés: mélyen bedolgozott , vagy közép mélyen egyszerre starterként is
** Megjegyzés: startertrágya sekélyen bedolgozott szilárd és tápoldatos beöntözés együtt

Alaptrágyázás

A vetés előtt morzsalékosan elkészített talajba sekélyen, 10-15 cm-re dolgozzuk be a Rosafert komplex granulátumot. A beállt pázsitokat kora tavasszal, a kihajtás előtt egyenletesen kiszórt Rosafert 15-5-20 műtrágyával alaptrágyázzuk.

A szórás utáni gereblyézés, lazítás, a műtrágyát bedolgozza, és egyben a pázsitok egyik alapvetően fontos ápolási, gyökérlazító munkája.

Pázsit , gyep komplett alaptrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisSzervestrágya (kg/m2)MűtrágyaDózis (dkg/m2)Megjegyzés
ősz-tavasz2-5Mórafert 15-5-20+2MgO+ME3-5sekély bedolgozással

Tápoldatozás

Ha lehetőség van az öntözéssel egy menetben tápoldatozásra, a pázsit legkorszerűbb táplálását is megvalósíthatjuk. A Rosafert alaptrágyázás után alacsony töménységgel, háromhetenkénti alapos Rosasol beöntözéssel kijuttatható az a tápanyag mennyiség, ami a pázsit optimális fejlődéséhez megfelel. A javasolt 0,1 %-os töménység azt jelenti, hogy 10 liter vízben 1 dkg Rosasol komplex műtrágyát kell feloldani.

A tápoldatozások között az időjárásnak megfelelő mennyiségű tiszta vizes öntözésre, illetve frissítő öntözésre szükség van, de a tiszta vizes öntözés adagja lehetőleg mindig kisebb legyen a tápoldaténál, hogy a tápanyagot ne mossa le a gyökérzónából.

Pázsit és gyep vízigénye, tápoldatos öntözése

A természetes csapadék mennyisége, térbeli és időbeli eloszlása csak ritkán felel meg a növény igényének. Amennyiben a szükséges víz természetes csapadék illetve a talaj vízkészlete alapján nem áll rendelkezésre, a hiányt öntözéssel pótoljuk. A gyep vízigénye a mikroklíma, a fajtaösszetétel, a talaj és a környezeti tényezőkön túlmenően, döntően a hőmérséklettől függ.

 

Pázsit, gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében

Napi maximum; oC

Vízigény/ l/m2/nap

Öntözés gyakorisága; nap

35 felett

> 8

2 - 3

30 - 35

6 - 8

3 - 5

25 - 30

4 - 6

5 - 8

20 - 25

3 - 4

7 - 9

15 - 20

2 - 3

7 - 9

A gyepfelület összes vízigénye általában 2-6 liter/m2/nap. Az öntözés, tápoldatozás vízadagját a csapadék mennyiségének figyelembe vételével állítjuk be. A ritkább időszakonkénti, de nagyobb adagú öntözés javasolható. A homokos, lazább talajokon természetesen gyakrabban kell öntözni, mint a kötöttebb talajokon. A pázsit frissítő öntözését mindig csak egészen kis vízadaggal célszerű végezni, a vízpótló öntözés mindig a gyökérzónát átáztató, alapos legyen.

Az öntözést költsége, a környezet kímélése miatt is célszerűen optimalizálni. Ebben segíthet a magasabb színvonalú öntözési technika, az öntözés helyes időpontjának megválasztása napnyugta után, a szórófejek helyes beállítása, a megfelelő átfedések, szélcsendben történő öntözés.

A komplett program javaslatait a helyi adottságoknak megfelelően kell korrigálni.

Pázsit és gyep tápoldatozása

Kijuttatási időszak, fázisMűtrágyaDózis (l/m2)Töménység (%)Megjegyzés
augusztus közepéigMórasol 24-8-17+ME10-150,07-0,1
augusztus végénMórasol 3-5-4010-150,08-0,1