Klór (Cl)

Klór (Cl)

Élettani szerepe

Esszenciális, kis mennyiségben pótolhatatlan tápelem, de a kertészeti gyakorlatban túlzott mennyiségével okozott károk miatt "tiltott elem". Kis mennyiségre tehát szükség van, mert a klórnak (Cl) a fotoszintézisnél, a vízháztartásban pótolhatatlan szerepe van. Szükséges mennyisége a környezetben szinte mindig rendelkezésre áll, hiányával tehát nem találkozunk. Salátánál és paradicsomnál végzett vizsgálatok során mértek pontos adatokat. A klórhiányos növények növekedése zavart szenved, a hajtások száraztömege a jól ellátott növényekéhez viszonyítva 50-70 %-kal is csökkenhet.

A termesztésbe túlzott mennyisége elsősorban a klór tartalmú kálium műtrágyák, az öntözővíz és fertőtlenítő szerek maradékával szennyezett szerves trágyával kerülhet. Sejtméregként a kertészeti növények nagy részénél az érzékeny növényeken okoz mérgezési tüneteket, melyek sokszor nem is jellemző tünetek, nehezen azonosíthatók.

Klórérzékenységről akkor beszélünk, ha a klórtartalom emelkedésével mérhető terméskiesés, és/vagy minőségromlás következik be, esetleg mérgezési tünetek jelennek meg.

A kertészeti növények klórérzékenysége (Szakirodalmi adatok alapján)

Erősen érzékeny

Kissé érzékeny

Klórt tűrő

Klórkedvelő

uborka, dinnyék, paprika, bab, hagyma, dohány

paradicsom, spenót káposztafélék, fejes saláta, burgonya,

retek, sárgarépa, petrezselyem, cékla, zöldhagyma

zeller, spárga,

cseresznye, cékla, szamóca, piros ribizli, köszméte, málna

alma, meggy, szilva, szőlő, őszibarack, feketeribiszke

körte

gerbera, tűlevelűek, krizantém

rózsa, szegfű

fűfélék

Növények klórérzékenysége homok és hidrokultúrás termesztési körülményekben (CHAPMAN és mtsai. 1966 nyomán)

Kis tűrőképességű

Közepes tűrőképességű

Nagy tűrőképességű

Növények

Cl; mg/l

Növények

Cl; mg/l

Növények

Cl; mg/l

körte

461

szamóca

709

paradicsom

1383

alma

673

kajszi

707

őszi búza fiatal

887

bab

638

narancs

709-1069

árpa

3191

szilva

638

lucerna

816

kukorica

2482

citrom

532

rizs

816

cukorrépa

3546

Megjegyzés: A hidrokultúrás körülmények közötti klórérzékenység felhívja a figyelmet olyan növényekre és összefüggésekre is, ahol a termesztési körülmények között a klór tartalom káros hatásait másként tapasztalták.

Fontos megjegyezni, hogy a növények általában 1990 előtt készült klórérzékenységének besorolásai a régi, konstans fajtákkal történő hagyományos termesztés alapján készültek, és a hibrid fajták érzékenyebbek!

Talaj összefüggések

A talajban nem kötődik meg, ezért csak a folyamatos utánpótlása során okozhat nagyobb gondot. Viszonylag könnyen kimosódik, ezért az őszi alaptrágyázással kijutó klór mennyisége a késő tavaszi kiültetésekben már látványosabb kárt nem okoz. Fejtrágyaként azonban csak a klórt tűrő növényeknek javasolhatjuk, mert az érzékeny növények gyökeréhez jutva már problémát okozhat.

Tápanyagellátási összefüggések

A növények szükséges tápelemeként a termesztési környezetben jelen van, pótlásának kérdésével csak speciális esetben foglalkozunk. Túlzott mértékének elkerülése azonban fontos feladat az általában klór érzékeny kertészeti növények intenzív termesztésében. A megelőzés alapja az elsődleges beviteli források, klórtartalmú kálium és komplex műtrágyák, szennyezett szerves trágyák, klóros öntözővíz részbeni, vagy teljes kizárása a termesztésből.

A klórmentességet a klórérzékenység figyelembe vételével differenciálni kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a kevésbé érzékeny növények kálium alaptrágyázása történhet klórtartalmú komplexszel, vagy kálium-klorid kálisóval. Fejtrágyázást kockázatmentesen azonban csak a klórt tűrő növényeknél végezhetjük klóros műtrágyával. Intenzív termesztésben már a közepesen klór érzékeny és érzékeny kultúrákban klórmentes technológiát kell alkalmazni, amiben az alaptrágyázást végezhetjük esetleg csökkentett klórtartalmú készítménnyel, de a tenyészidőben a kénellátást is figyelembe véve már szulfát alapú készítmények jöhetnek szóba.

A tápoldatos, hidrokultúrás körülmények között a klór jelenlétét még szigorúbban kell kezelni, az érzékenységnek megfelelő küszöb alatt kell tartani a gyökérzónában. Amennyiben az öntözővíz klórtartalma magas, víztisztításra van szükség a biztonságos termesztéshez

Zöldségfélék vonatkozása

A klórérzékenység megítélése nem egységes, de ennek egyik alapvető oka a 90’-es években végbement teljes hibrid generációra történő fajtaváltás. A konstans fajták eltérő gyökérzete, növényélettani jellemzői miatt kevésbé voltak érzékenyek, illetve a klór károsító hatása nem jelentkezett látványosan. Az intenzív hibrid fajták általában igényesebbek és gyakran érzékenyebbek is, tehát gyorsabban és erősebben jelentkeznek a károsító hatások.

Paradicsom hajtatásban az ezredforduló táján indult el általánosan a kontrollált klóradagolásos tápoldatozási technológia. A magasabb EC-t jelentő technológia a száraz anyag, íz anyag, érésütem javítása miatt nyert teret. A tápelemekkel magasabbra emelt hatásos EC szinten a költségnövekedés miatt gazdaságtalan lenen a termesztés, míg a jól oldódó és olcsó kálium-kloriddal a technológia jól kivitelezhető.

A zöldségfélék klórérzékenysége és öntözővíz korlátozás a klórtartalom függvényében; mg/l (WILLIAMS-GOSTICK, 1981 nyomán)

Érzékenység

Zöldségfélék

Öntözési adagok; mm/év mg/l Cl-nál

25 mg

50 mg

100 mg

200 mg

Nagy

borsó, fürtös bab

300*

200

100

50

Mérsékelt

fejes saláta, retek, hagyma, zeller,

400*

400*

300

150

Közepes

burgonya, fejes káposzta, sárgarépa

700*

700*

500

250

Gyenge

mángold, spenót, vörösrépa, spárga

900*

900*

900*

450

*Megjegyzés: az értéket meghaladó mennyiség már levélperzselődést okoz.

Gyümölcsfélék vonatkozása

A gyümölcsféléknél is elsősorban többlete esetén okozott mérgezéssel okoz problémát az érzékenyebb fajoknál. Néhány gyümölcs homokon végzett hidrokultúrás vizsgálatában, a gyökérzetet közvetlenül érintő tápoldatban lévő klór mennyiségére nem a termesztési gyakorlat szerinti érzékenységgel reagáltak a gyümölcsök. A közepes tűrőképességű kategóriába a szamóca és a kajszi került 700-800 mg/l Cl szinttel. A körte, alma, szilva a kis tűrőképességet jelentő csoportban voltak, 450-650 mg/l Cl tartalomnál.

Őszi klóros műtrágya kijuttatáskor nagyobb adagban is kisebb károsodást okozott a könnyű kimosódás miatt. Ugyanis a talajban nem kötődik meg. Intenzív termesztésben részben a nagyobb műtrágya adagok, valamint a nagyobb érzékenység miatt célszerű egy-egy kategóriával feljebb kell figyelembe venni a korábban készült besorolások értékelését.

A szamóca klórérzékenysége kiemelkedik, de a málna, ribiszkék vizsgálata is a jelentős terméskiesést, fejlődés elmaradást mutatott a klóros káliumpótlásnál. A csonthéjasokon, különösen cseresznyén és őszibarackon jellegzetes szabálytalan levélszél perzselési tüneteket okoz a klór túlzott mennyisége.

Kiemelhető érzékenységűek tehát a csonthéjasok és bogyósok.

A gyümölcstermő növények klórérzékenysége és az öntözővíz klórtartalmának határértékei; mg/l (WILLIAMS-GOSTICK, 1981nyomán)

Érzékenység

Gyümölcs, szőlő

Öntözési adagok; mm/év

25

50

100

200

Nagy

Szamóca, szeder, köszméte, szilva

300*

200

100

50

Mérsékelt

Alma, körte, piros ribizli, málna

400*

400*

300

150

Közepes

Fekete ribizli, szőlő

700*

700*

500

250

*Megjegyzés: az értéket meghaladó mennyiség már levélperzselődést okoz.

Szőlő vonatkozása

A klór hatásának megítélése a szőlőtermesztésben nem olyan egyértelmű mint sok más kertészeti növény esetében.

A klóros kálium műtrágyák hagyományos technológiában történő használata a klórérzékenységről reális hatást nem mutat, hiszen az általában ősszel kijuttatott klór a gyökérzónában viszonylag könnyen lemosódik. Az intenzívebb termesztésben a szőlőt már klórra és sóra érzékeny növényként kezeljük és a nagyobb adagú kálium műtrágyázása szulfát formában történik.