Mórafert 12-12-17+2MgO+ME

Összetétel

Nitrogén (N)12%
Nitrát (NO3)3%
Ammónium (NH4)9%
Foszfor (P2O5)12%
Kálium-oxid (K2O)17%
Magnézium-oxid (MgO)2%
Kén (SO3)23%
Vas (Fe-EDTA)700ppm
Mangán (Mn-EDTA)600ppm
Cink (Zn-EDTA)1000ppm
Réz (Cu-EDTA)700ppm
Bór (B)200ppm

Besorolás

Kijuttatási időszaka
  • Őszi alaptrágya
  • Tavaszi alaptrágya
  • Fejtrágya
Technológiai cél
  • Gyökeresedés serkentő
  • Tartalék tápanyag

A Mórafert 12-12-17 egy melegen granulált klórmentes NPK komplex műtrágya mikroelemekkel dúsítva. Szilárd kijuttatással javasoljuk alaptrágyázásra intenzív kertészeti kultúrákban ahol a talaj tápanyag ellátottságánál alacsonyabb a nitrogén ellátottság, de magas a kálium és foszfor szintje. Starter trágyázásra vagy indító jellegű trágyázásra sekély bedolgozással, vagy speciális kijuttatással közvetlenül a gyökérzónába, gyökér közelbe juttatjuk. korai fejtrágyázásra csak intenzíven öntözött kultúrában és elsősorban laza talajokon használjuk az intenzív gyökérfejlődés alatt.

Alaptrágyázás

Minden nitrogén igényes, vagy laza, nitrogénszegényebb talajon termesztett kertészeti növény komplett, magasabb foszfor tartalma miatt inkább indító jellegű mikroelemes kezelésre szolgál mélyen, 25-40 cm-re bedolgozva. Adagja az ellátottságtól és technológia felépítéstől függően alaptrágyázásra 400-800 kg/ha. Különösen javasolt hajtatott és intenzív csepegtetett kultúrák ültetés előtti, 250-400 kg/ha adagú, közepesen mélyen bedolgozott alaptrágyázására. Ideális alaptrágya a laza nitrogén és foszforszegény homoktalajokon.

Indító, starter trágyázás

Kijuttatható vetéssel ültetéssel egy menetben is megfelelő nagy granulátum  szóróval, illetve  szilárd kijuttatással és talajba dolgozva. Starter jellegű, indító trágyázásra lazább, vagy középkötött talajon is alkalmas és intenzív tápanyag technológiában  az alaptrágyázást is kiválthatja.

Vetéssel egy menetben: nagy granulátum szóróval a vetőmag alá 80-220 kg/ha adaggal kijuttatva az alaptrágyázás és tervezett fejtrágyázás függvényében.

Teljes területre kijuttatva: 150-300 kg/ha adaggal vetés, ültetés előtt sekélyen (10-20 cm) bedolgozva a gyökeresedés közvetlen tápanyagellátására.

Sorkezeléssel kijuttatva: sorkezelésre, ágyásos kijuttatásra célirányosabb, takarékosabb kezelést végezhetünk és a közvetlen és korai ellátás biztosítható zöldségtermesztésben és ültetvényekben, szőlőben és gyümölcsben is. Különösen a nem termő ültetvényeknél lenne felesleges a teljes terület kezelése.

Bakhátas ágyások esetén: a teljes területre a bakhátkészítés előtt célszerű sekélyen  150-200 kg/ha mennyiséget bedolgozni. Bakháthúzáskor a bakhátban a területrészre 20-40 %-kal magasabb lesz a tápanyag mennyisége, így ez takarékosabb lehetőség.

Ültetőgödörben kijuttatva: a telepített cserjék, kis méretű fák, szőlőoltvány ültető gödreiben a szerves anyaggal eldolgozva 15-30 dkg/növény mennyiséget használhatunk.

Díszfák, gyümölcsfák ültető gödrében 30-60 dkg/növény mennyiség bedolgozása javasolt a szerves anyaggal együtt. Az adagot a tápanyag feltöltés befolyásolja. Amennyiben feltöltés történt, csak az alacsonyabb adag használata indokolt a gyökeresedés közvetlen ellátására. Ha nem történt tápanyag feltöltés, a magasabb adagot kell használni a tartalék tápanyag biztosítása érdekében.

Kiemelt növények: a tápanyag technológiába illesztve minden hajtatott és szabadföldi zöldségek, faiskolák, szőlő, gyümölcs ültetvények sekély,  vagy közepesen mély bedolgozással.

Korai fejtrágyázás

Hajtatott zöldség és dísznövények, intenzív szabadföldi zöldség és ültetvények trágyázására még korai, az intenzív gyökérfejlődés alatti fejtrágyaként is optimális felső, esőztető öntözés esetén. Amennyiben nem történt megfelelő előkészítő tápanyag ellátás, az indítás tápanyag szükséglete így még pótolható, illetve kiegészíthető.

A korai fejtrágyázásra 150-300 kg/ha adag javasolt öntözés előtt kijuttatva, és lehetőség szerint sekélyen a talajba dolgozva a gyorsabb gyökerekhez jutás érdekében. A korai fejtrágyázás végezhető sorkezeléssel is. A dózis ilyenkor, mint minden célzott kezelésnél, itt is csökkenthető. Az adagot a tápanyagellátás technológiájának felépítésétől függően válasszuk meg. Alaptrágyázás nélkül a felső dózist célszerű alkalmazni. Laza talajon akár az ismételt kisebb dózis használata eredményesebb.

Kiemelt növények: minden kultúrában javasolható amennyiben a tápanyag technológia megköveteli, vagy lehetővé, célszerűvé teszi.

Mórafert 12-12-17+2MgO+ME

Mórafert család

A Mórafert családot melegen granulált klórmentes, vagy csökkentett klórtartalmú, többségében mikroelemes NPK komplexek jellemzik. Korábban Rosafert néven  forgalomban volt műtrágyák neve változott meg, teljesen azonos termékekről van szó.

A gyártástechnológiának köszönhetően oldódásuk a talajban gyorsan megkezdődik de folyamatos és egyenletes. Ezért feltöltő, alap, starter és fejtrágyázásra egyaránt alkalmasak. Tehát különböző, a kezelés céljának megfelelő mennyiségű és mélységű bedolgozással   ősszel, tavasszal és a tenyészidőben is kijuttathatók.

Adagjuk alkalmazási céltól függően 100-800 (1200) kg/ha lehet és feltöltő trágyaként 30-70 cm, alaptrágyaként 30-45, indító starter trágyaként 15-20 cm, és közvetlen starterként, akár vetéssel egy menetben is, 5-10 cm bedolgozással juttatandók ki.