Ammónium-nitrát

Összetétel

Nitrogén (N)34%
Nitrát (NO3)17%
Ammónium (NH4)17%

Besorolás

Kijuttatási időszaka
  • Tavaszi alaptrágya
  • Fejtrágya
Technológiai célNövekedés serkentő

Szilárd kijuttatással alaptrágyaként

Alaptrágya nitrogén hatóanyagaként elsősorban tavaszi alaptrágyázáskor, illetve kálium túlsúlyos összetétel kiegészítésére. A nitrát érzékeny területekre vonatkozó előírásokat a hatálya alá eső területeken feltétlenül be kell tartani.

Őszi alaptrágyázáskor a szármaradványok feldolgozásához szükséges nitrogén adag biztosítására.Mennyiségét a kultúra nitrogén igényének figyelembe vételével határozzuk meg, őszi kezelésnél főként a bedolgozott szármaradványok mennyisége határozza meg. A kijuttatott nitrogén hatóanyag összesen legfeljebb 50-80 kg/ha.

Tavassal az alaptrágya nitrogén mennyiségének részbeni, vagy teljes kielégítésére. A nitrogén hatóanyag mennyisége összesen ugyancsak 50-80 kg/ha legyen.

Fejtrágyaként

Fejtrágyázásra az intenzív növekedés alatt használhatjuk, talajművelés és öntözés előtt kijuttatva. Laza talajon csak kisebb adagokkal, 80-150 kg/ha, megosztva célszerű a kezeléseket végezni. Kötött talajon szükség szerint nagyobb adag is kijuttatható 300 kg/ha mennyiségig a nitrogén direktívát figyelembe véve.

Tápoldatként

Tápoldat kiegészítésére, az ammónium-nitrogén mennyiségének beállítására csak a bevonat nélküli, "zsírmentes" formát célszerű választani. A javasolt mennyiséget a tápoldat összetétele, illetve felhasznált műtrágyák típusa határozza meg. Hidrokultúrában az ammónium-nitrogén forma miatt majdnem minden recepthez használnunk kell.

Ammónium-nitrát
Móraagro Kft