Keserűsó

Összetétel

Magnézium-oxid (MgO)16%
Kén (SO3)33%

Besorolás

Kijuttatási időszakaFejtrágya
Technológiai cél
  • Hiánybetegségek megelőzése, kezelése
  • Növekedés serkentő

A Keserűsó egy magnézium-szulfát hatóanyagú műtrágya, tehát magnézium és kén pótlására szolgál. Vízoldható kiegészítő műtrágya tápoldatozáshoz és lombtrágyázáshoz. Minden technológiában szükség lehet rá a recept összeállítástól függően. Miután a fotoszintézis serkentéséhez kapcsolódik, meghatározó szerepe lehet a növekedés serkentésében, a sárgulás megelőzésében, kezelésében akár a komplett tápoldat kiegészítőjeként, akár a komplex lombtrágyák kiegészítéseként.

Tápoldatozás

Magnéziumhiány miatti sárgulás megelőzése és kezelésére a tápoldatban mint kénpótló is. Kiegészítő műtrágyaként a komplex vagy mono technológiában a magnézium szükséglet, illetve tápoldat összetételtől függő mennyiségben.

Önálló tápoldatozásra csak kizárólag magnéziumhiány kezelését célzó kiegészítő kezelésként javasolható.

Kiemelt növények: minden kertészeti növény, tápoldatozott gyümölcsök és díszfák, díszcserjék faiskolai növények, pázsit, illetve a szántóföldi növények.

Lombtrágyázás

Elsősorban komplett lombtrágyázás kiegészítő elemeként használjuk a kertészeti területen, de szántóföldi növénytermesztésben is. A gyors magnézium pótlásra nagyobb töménységben, 3-5 % dózissal is használható, de a többi készítmény mellett általában 1,0-1,5 % töménységet javasolunk.

Kiemelt növények: minden kertészeti és szántóföldi növény, zöldségfélék, gyümölcsök, díszfák, díszcserjék, faiskolai növények, pázsit, szántóföldön pedig a gabonafélék, kukorica.