Mezei pocok

Mezei pocok

Kártétel, kárkép

A kifejlett, betakarítás előtti állomány összerágásával károsít.

Életmódja

Általában a föld alatt gömbölyűre kotort, növényi anyagokkal bélelt lakásban lakik. Ebből sugár alakban ágaznak ki az élelemszerző járatok, közvetlenül a talaj felszíne alatt. lakó és fialó fészkeit a talaj felszíne alatt 20-30 cm mélyen alakítja ki, vízjárástól kevésbé háborgatott területen. Ennek akár több, 6-7 kijárata is lehet. A pocok társaságkedvelő, ezért a fiatalok csak kényszerből vándorolnak messzebb a régi vacoktól, erős túlszaporodás, táplálékhiány, stb. Új fészküket a régihez minél közelebb alakítják ki. Ezen szokása miatt alakulnak ki nagy táblán belül is erősen fertőzött gócok, oly annyira, hogy a járatok szinte összeérnek. Napi ciklusosságot nem lehet nála megfigyelni, nappal ugyanolyan élénk, mint éjszaka, kb. 3 óránként élénkül fel. Téli álmot nem alszik, azonban télen a védettebb helyekre húzódik. különösen nagy kártételt tud okozni a prizmában tárolt terményekben, a szalmatakarásos átteleltetéses sárgarépákban.

Elszaporodása

Elszaporodásának a kötött, középkötött, gyér növényzettel borított nem háborgatott területek kedveznek. Ruderálisok, lucerna tarlók, erdőszélek, ahol talaj forgatásos művelés már több éve nem történt.

Magyarországon 7 évente kell nagy tömegre számítani, de 3-4 évente kell vegyszeresen is védekezni. Az eltérő törzsek gradációja nem esik egybe, ezért akár két-három egymást követő évben is szükséges lehet a védekezés. Gradáció esetén adott területek egyedsűrűsége oly mértékben felszaporodhat, hogy a kiszoruló egyedek a lemmingekéhez hasonló vándorlásba kezdenek, így addig nem látott területeken is megjelenhetnek nagy egyedszámban.

A száraz években felszaporodása jelentős, főleg akkor ha ez egy hosszú száraz ősz és egy csapadékban szegény enyhe tél után következik. A nagyon aszályos nyarakon szaporasága csökken. A gyors hóolvadás, a tartós hűvös esőzések megtizedelik állományát. A terhes nőstények felfáznak, tejhozamuk oly mértékben csökken, elapad, hogy szoptatásra képtelenek lesznek.Az áttelelt pockok ivarérettek, 19-21 napi vemhesség után általában áprilisban hozzák világra első almukat. Az első alom általában 4-5, később 8-10 kölyök. 18-20 napig szoptat, a fiatalok 40-50 napos korukban már ivarérettek. Az idősebb nőstények a szoptatás ideje alatt újra vemhesülnek, így gyakorlatilag az egyes fészekaljak havonta követik egymást. Az összes utódok száma átlagosan 30-35, míg kedvező esetben akár 80-90 fiatal is lehet.

Védekezés alapjai

A pockok számát az időben és szakszerűen elvégzett forgatásos talajmunkák jelentősen gyéríti. A természetes ellenségek kímélése, táplálkozásuk elősegítése T fák kihelyezésével szintén eredményes.

Kertészeti Növények Komplett Tápanyagellátása
Zöldségnövnyek hiánybetegségei... könyv
Rosier műtrágya családok
Fosfitex