Napraforgó komplett tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A napraforgó tápanyagellátástól is függő minősége az élelmiszeripari felhazsnálása miatt kiemelten fontos. Egyéb felhasználsa szempontjából is fontos a termés megfelelő minősége.

Jó tápanyag hasznosító erős gyökérzettel rendelkező növény, melyet talajt zsarolónak is tartanak. Tápanyagigénye nem kiemelkedő. Termésmennyiségre vetített, 1 t termés és hozzá tartozó növényrészekhez 35-45 kg nitrogén, 25-35 kg foszfor, 65-70 kg körüli kálium hatóanyag szükséges közepes talaj ellátottságnál. Kalciumból 24 kg, magnéziumból pedig 12 kg körüli az igénye. A káliumigény dominanciája egyértelmű a napraforgónál, és termesztésben a nitrogén-kálium arányra kell odafigyelni. Mindezt a növekedés kézben tartása, betegség megelőzés, valamint a termés mennyisége és minősége miatt is célszrű komolyan venni. Magas humusztartalmú, jó nitrogén szolgáltatású talajon legfeljebb 50 kg/ha nitrogén hatóanyagra van szükség.

A kaszatterméshez a megfelelő foszfor ellátásra is szükség van. Nem gondolunk közvetlen összefüggésre a kalcium és magnézium ellátást illetően az olajtartalomra, pedig erős hatással van mindkét tápelem annak alakulására.

A viszonylag alacsony tápanyagigény, valamint a napraforgó kiemelhető tűrőképessége ellenére is jelentős a termés visszaesés, sokszor harmadára, vagy még az alá kedvezőtlen körülmények között.

Alaptrágyázás

Az alaptrágyázást a talaj típusa szerint késő ősszel, vagy kora tavasszal végezhetjük el. Mélyműveléssel elsősorban a kálium és foszfor szükséges mennyiségét dolgozzuk be. Ugyancsak mélyműveléssel kerüljön a talajba, amennyiben szükség van valamelyikre, a mésztrágya és kiegészítő magnézium műtrágya.

A nitrogén célszerűen a magágy készítésekor sekély beműveléssel kerüljön a talajba. Amennyiben fejtrágyázást tervezünk, annak mennyiségét az indító trágyázáskor természetesen figyelembe kell vennünk.

Napraforgó komplett alaptrágyázása

Technológia

Műtrágya neve

Dózis; kg/ha

Megjegyzés

Hagyományos egyszerű

NPK 8-20-30

350-500

Harmonikus talaj ellátottságnál; őszi-tavaszi mélyműveléssel

vagy Tarnogran 5-10-25

350-500

vagy Tarnogran PK 12-23

350-500

Nitrogén 27-28 %

100-150

Magágy készítéssel

Intenzív, szuper intenzív

NPK 8-20-30

300-600

Harmonikus talaj ellátottságnál; őszi-tavaszi mélyműveléssel

vagy Tarnogran 5-10-25

300-600

vagy Tarnogran PK 12-23

300-600

Nitrogén 27-28 %

150-250

Magágy készítéssel

Microphos MoZn, NP 10-40

15-30

Vetéssel egy menetben

Fejtrágyázás

A fejtrágyázás jelentősége a napraforgó termesztésben kisebb. Intenzív termesztésben azonban lehet szerepe a megosztott nitrogén kijuttatásnak az ellenőrzés magasabb foka miatt. A nitrogén túladagolás veszélye miatt csak megfelelő talajvizsgálat és állapot megítélés mellett célszerű fejtrágyázást alkalmazni. Amennyiben a talaj humusz tartalma 3 % körüli és általános termőképessége is jó, a magágyba juttatott és alap, illetve starter kezeléssel kijuttatjuk a teljes mennyiséget.

Lombtrágyázás

Gyakorlati tapasztalatok igazolják, hogy a napraforgó is hálás lombtrágya hasznosító. Korai jó lombtakarása a lombtrágya kezelések szempontjából kedvező állapotot jelent. A növényvédelemmel egy menetben elvégezhető kezelések jó lehetőséget nyújtanak a tápanyagellátás kiegészítésére, a lombtrágyák kedvező élettani hatásának kihasználására.

Az intenzív technológiában általában az indulást segítő starter kezelés, az általános kondíciójavítás és a kötődésjavítás jöhetnek szóba. A jelentőség sorrendje éppen fordított a gyakorlatban.

A starter kezelésre a gombás betegségek megelőzését segítő Fosfitex Zn/Mn, illetve a szintén magas foszfort és kalciumot is tartalmazó Gyökér starter lombtrágya javasolható. Általános kondíciójavításra a Rosasol 23-7-23, vagy a növekedés lassulása esetén a Rosasol 30-10-10 magas mikroelem tartalmú komplex lombtrágyák alkalmasak.

Kötődés javítására a Rheobor, kalcium-borát hatóanyagú, kalciumot is nagy mennyiségben tartalmazó kíméletes bórtrágyát javasoljuk.

Intenzív napraforgó lombtrágyázási lehetőségei

Fejlődés időszaka

Műtrágya

Dózis;

Megjegyzés

3-6 leveles állapot

Gyökér

4-5 l/ha

Starter lombtrágyázás

Fosfitex Zn/Mn

3-4 l/ha

Starter kondíciójavításra, megelőzésre

10-12 leveles állapot

Rosasol 30-10-10

Rosasol 23-7-232

4-5 kg/ha

4-5 kg/ha

Mikroelemeket is pótló komplett NPK kezelésre

Kondíció javításra

Super S-450

2-3 l/ha

Kénhiány megelőzése

Csillagbimbós állapottól

Rheobor

3 l/ha

Kötődést javító termésnövelő kezelés