Őszi búza komplett tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

Az intenzív őszi núza tápanyagellátása a termesztéstechnológia fontos része. A termés mennyisége és minősége mellett a jó tápanyagellátás az állomány fejlődésében meghatározó és a termelési kockázat csökkentésében is komoly szerepet játszik.

A fajlagos tápanyag igény egy tonna termés és hozzá tartozó növényi részre általában 25-30 kg N, 12-15 kg P2O5 és 18-22 kg K2O hatóanyag. Üzemi körülmények között 5 t/ha terméshez közepes tápanyag ellátottságnál 130 kg/ha N, 70 kg/ha P2O5 és 100 kg/ha K2O hatóanyagot tervezhetünk.

A minél jobb étkezési minőség szempontjából tápanyagellátás kivitelezését kell pontosabban, céltudatosabban elvégezni. Az étkezési, és főkémnt jaqvító minőségű búza termesztésénél sincs más szempont, mint a nagyobb termésmennyiség és jobb beltartalom. Ennek eléréséhez kell minél következetesebben alkalmazni mind a komplett alapellátás, mind a fejtrágyázás és lombtrágyázásban meglévő lehetőségeket. A minőségi gabonatermesztés helyes tápanyagellátása nem elsősorban mennyiségen, nem műtrágya költségen, hanem szakszerűségen múlik.

A tápanyag ellátás sarokpontja a nitrogén trágyázás. Az őszi búza alapvetően nitrogén igényes növény. A nitrogén a termés mennyiségének és minőségének is meghatározója, a növekedést is befolyásolja, de rossz adagolásával súlyos károkat is okozhatunk. A késő őszi nitrogén túltrágyázás a téli fagyállóságot és a tavaszi megfeleő indulást kockáztatja. Jó humusztartalmú talajon nem is célszerű az őszi nitrogén kijuttatás, ha a bedolgozott szármaradványokhoz megfelelő mennyiséget a tarlóhántáskor kiadtunk.

A kora tavaszi első nitrogén fejtrágyázás elsősorban a növekedést és a termés mennyiségét támogatja. A virágzáskor szükség szerint kiadott nitrogén fejtrágyázás már közvetelnül a minőségre, a sikértartelomra van kedvező hatással.

Alaptrágyázás

Az alaptrágyázással általában a foszfor és kálium teljes mennyiségét kijuttatjuk a vetés előtti műveléssel. A tápanyag mennyiségét a talajvizsgálat szerinti ellátottságnak megfelelően határozzuk meg. Nitrogénből legfeljebb a teljes szükséglet 20-30 %-át juttatjuk ki. Humuszos talajon, ha a tarlóhántáskor a megfelelő nitrogén mennyiséget is bedolgoztuk, a nitrogén trágyázás elmaradhat. Új utat jelent a gyakorlatban a vetéssel egy menetben kijuttatott starter kezelés. Megfelelő összetételű foszfor túlsúlyos starter trágyázással, mint a mikroelemes mikrogranulátum Microphos MoZn-el végzett, az alaptrágya mennyisége természetesen jelentősen csökkenthető, ugyanakkor az indításra célzott kezelés hatása sokkal jobb, mint za általános kezelésé.

Az ellátásnál célszerű figyelembe venni, hogy az őszi búza foszfor reakciója sokkal jobb, mint a káliumé, tehát a kálium adagolásánál érdemes jobban odafigyelnünk és megtartani a helyes nitrogén kálium arányt is.

Őszi búza alaptrágyázása közepes ellátottságnál

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (t/ha)MűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
vetés előtt4-6Mórafert 4-14-22400-500
vetésel egy menetbenMórafert 12-12-17+2MgO+ME100-120

Fejtrágyázás

A kora tavaszi nitrogén kijuttatás a vegetáció kezdetén, február 15-e után esedékes amikor már nincs fagyás, hóborítás illetve vízborítás. A nitrogén legnagyobb adagját, általában a szükséges mennyiség felét (30-60 %) ekkor kell kijuttatni. A bokrosodást és még fontosabb, hogy a kalászképződést megfelelő ellátással alapvetően termésmennyiséget és már a minőségét is javítjuk.

A nagyobb adagú nitrogén fejtrágyázással egyes fajták szárszilárdságát kockáztathatjuk, ezért a harmonikus összetételű lombtrágyázással célszerű korrigálni a tápanyagellátást.

A virágzás kezdetére időzített kisebb adaggal a termés beltartalmát javíthatjuk, ezért megfelelő körülmények esetén jelentős javítást érhetünk el ezzel a kezeléssel.

Őszi búza fejtrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (t/ha)MűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
kora tavasszal4-6Ammónium-nitrát100-230N-min alapján
virágzás kezdeetkorAmmónium-nitrát50-100szükség szerint

Lombtrágyázás

Az intenzív szántóföldi termesztésben is technológia elemévé vált a növényvédelemmel egy menetben történő lombtrágyázás. Lombtrágyázással általános kondicionálást, valamint célirányos, elsősorban mikroelem pótló kezelést végezhetünk. Az általános kondicionálást leginkább kifejtő komplett Rosasol lombtrágyák között növényre szabott összetételekkel valóban komplett kalászosra specializált kezelések végezhetők.

A kalászosok, így az őszi búza is a réz hiánya miatt szenved legtöbbször. A bokrosodáskor magas réztartalmú, nitrogén túlsúlyos lombtrágyázás a leghatékonyabb tápanyag kiegészítésre, a növények növekedésének szakszerű serkentésére.

A nitrogén túlsúlyos lombtrágya, a Rosasol 30-10-10 választása indokolt a gyengébb fejlődésű állományban, illetve ha a gyomirtó szerhez nitrogén használata javasolt. A Rosasol lombtrágyák nitrogén hatóanyaga többségében a leggyorsabb hatású és tiszta karbamid nitrogén. A mikroelemsorban a rézen kívül a növekedésben fontos cink, vas, valamint a virágképződésben és kötődésben szerepet játszó foszfor és az ellenálló képességet javító kálium egyaránt és ugyancsak fontosak a fejlődés ezen szakaszában is.

A harmonikus összetételű Rosasol 23-7-23 a megfelelő növekedésű és fejtrágyázással jó nitrogén ellátottságú állományokban javasolható. Általános kondicionáló, erősítő hatását a kiegészítő mikroelem sorral együtt teljesíti (réz, cink, vas, mangán, bór, molibdén). Javító minőségű kenyérbúza termesztésénél a bokrosodáskor alkalmazott erősítő Rosasol 23-7-23 kezelést virágzáskor a sikértartalmat növelő, minőségjavító Rosasol 30-10-10 kezelés kövesse.

Az élettani serkentéssel járó komplett lombtrágyázás nitrogén fejtrágyázást is hatékonyabbá teszi.

Őszi búza komplett lombtrágyázásának programja

Kijuttatási időszak, fázisKezelés céljaMűtrágyaDózis (%)Megjegyzés
tavaszi vegetáció indulása utángyökeresedés indulás serkentéseSmaragd Turbó Gyökeresítő0,6-1,23-5 l/ha dózissal
őszi lombnövekedésgyökeresedés télállóság javításSmaragd Extra Zn/Mn0,6-0,8
felmelegedéstőltavaszi gyökér regenerálódásSmaragd Extra Zn/Mn0,6-0,8felfagyás kezelése
bokrosodáskorbokrosodás, növekedés serkentéseMórasol 30-10-10+ME0,8-1,55 kg/ha adagig
kalászhányástólfuzárium megelőzésSmaragd Extra Rezes0,7-1
virágzás kezdetétőlminőségjavításMórasol 23-7-23+ME0,8-1,5
virágzástólsikérnövelésMórasol 30-10-10+ME0,8-1,55 kg/ha adagig étkezési minőségre