Őszi káposztarepce komplett tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A repce, őszi káposztarepce tápanyagellátásának meghatározója az őszi termesztésben a növények télbe menetelének állapota, mely a télálósságot befolyásolja. A téli fagyokat csak a megerősödött, zömmök, erős gyökérnyakú, fejlett gyökérzetű növények tűrik megfelelően. A tápanyagellátás első lépése, az őszi alaptrágyázás csak akkor megfelelő, ha a talaj és időjárási körülményekkel együtt nem okoz olyan erős vegetációt, aminek erős téli károsodás a végeredménye.

Az őszi alaptrágyázás előtt ismerni kell a talaj ellátottságát. A bedolgozott szármaradványok mennyiségének megfelelő mennyiségű nitrogén kijuttatását természetesen el kell végezni a tarlóhántáskor. A tápanyagellátásban a nitrogén kijuttatásával alkalmazkodnunk kell a körülményekhez. A nitrogén megosztott őszi, tavaszi kijuttatása alapkövetelmény. Ősszel a növekedés kézben tartása miatt csak kis mennyiség kerülhet ki, majd az intenzív növekedés ellátására fejtrágyaként kerüljön ki. A fejtrágyázást is jobb a lehetőségek szerint megosztva elvégezni, hiszen ezzel tudunk alkalmazkodni a növekedés üteméhez, az állomány állapotához, a körülményekhez.

Alaptrágyázás

Az őszi tápanyag kijuttatással a teljes foszfor és kálium mennyiségét bedolgozzuk, a nitrogén szükséglet körülbelül egyharmad részével.

A repce olajtermését befolyásolja a megfelelő kén ellátás. A korábban légköri szennyeződésként talajba jutó kén mennyisége tápanyagként szinte maradéktalanul kielégítette a szántóföldi növények igényét. A környezetszennyezés visszaszorítása, megakadályozása óta a korábbi mennyiség töredéke jut a talajba. Országosan ez azt jelenti , hopgy az 1980-as évek végén a mezőgazdaságilag érintett területekre évente jutó 20-40 kg/ha mennyiség 2000 elejére 7-10 kg/ha mennyiségre esett vissza. Ezért a kénigényes növények, mint a repce is, kén ellátásáról műtrágyával kell gondoskodni.

A szulfát alapú Rosasol granulált komplex műtrágyák kén szolgáltatása kiváló, hiszen kéntartalmuk (SO3) 20-30 % között van. A szükséges komplett alaptrágya kezeléssel a kén is megfelelő mennyiségben adott az állománynak.

A komplett alaptrágyázás, illetve komplett ellátás az őszi erős növények fejlődésén túl a gazdagon elágazó, nagy termésre képes állomány fejlődésének is feltétele.

Őszi káposztarepce alaptrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció

Fejtrágyázás

A tavaszi növekedést a vegetáció megindulását követő héten kijuttatott nitrogén fejtrágyázással támogatjuk. A megfelelő erős felépítés csak jó nitrogén ellátás mellet várható el. A vegetáció megindulása után rövid idő alatt kell a nagy termést biztosító, gyakran 1,5 m magas állománynak kifejlődni. Rossz nitrogén ellátottságnál és aszályos körülmények között az elágazódás gyenge, a virágképződés és ebből következően a becőszám alacsony. A nem szulfát alapú technológiában erre a kezelésre a kénes nitrogén műtrágyák közül érdemes választani. Kénbből összesen 30-50 kg/ha mennyiségre lehet szükség összesen, tehát 20 % körüli kenet tartalmazó műtrágyából legalább 150-250 kg/ha adaggal érdemes kezelni. Nitrogénből a termésmennyiségnek megfelelő mennyiséget juttassuk ki, általában 80 kg/ha N hatóanyag mennyiséggel számolhatunk.

A szárbainduláskor van a második fejtrágyázás aktuális időpontja. Kisebb adaggal, legfelejebb 60 kg/ha N hatóanyaggal végezzük áaltalában azt a kezelést.

A fejtrágyázást a zöldbimbós állapotban folytatjuk a szükséges további nitrogén kezeléssel, amikor a hatóanyag mennyisége . A növekedési állapot, valamint a termésmennyiség szerint már egy kisebb adaggal, akár lombtrágyaként is kijuttatható 10-15 kg/ha N mennyiséggel végezzük el ezt a kiegészítést.

Őszi káposztarepce fejtrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció

Lombtrágyázás

A repce termesztésében kritikus pontokra időzített lombtrágya kezelésekkel a kedvezőtlen körülmények okozta stressz jelentősen csökkenthető. Az ősz alapkérdése, hogy egyöntetű, erős gyökerű, zömök növények induljanak a télbe. A tavaszi induláskor a gyökerek működése a szár és lomb intenzív fejlődése a cél. A virágképződés minősége és a kötődés a termés mennyiségének meghatározója, ezért a növényvédelemmel egy menetben kijuttatható lombtrázást nem szabad "megspórolni".

I. Indítás és az őszi fejlődés irányítása a legjobb télállóság eléréséhez

A repcetermesztés sikere ősszel dől el, állítják sokan. Az egyenletes állományindulás és a télbe menő erős növények a télállóság, majd a tavaszi jó indulással valóban meghatározzák a sikert. Az indulás sok tényező mellett a megfelelő tápanyag ellátottságtól függ. A fejlődésben meghatározó elemeket, foszfort, kalciumot és kevés nitrogént tartalmaz a Gyökér lombtrágya oldat.

A gyökérképződést és számos élettani folyamatot szabályoz kedvezően a biológiailag aktív foszfit hatóanyagot és káliumot tartalmazó Fosfitex FR.

Gyökér

Starter lombtrágya 24 % foszfor, 4,4 % kalcium és 3,3 % nitrogén tartalommal a gyökeresedés serkentéséhez, egyenletes állományfejlődéshez a lombosodás kezdetétől. Az őszi gyökérképződéshez meghatározó foszfor és kalcium tartalma az ellenálló képesség szempontjából is jó hatású.

Fosfitex Zn/Mn

Foszfit alapú 15 % foszfort és 6 % nitrogént 5 cinket és 3 % mangánt tartalmazó biológiailag aktív starter lombtrágya. Tápelem összetétele a kompakt, erős és erős gyökerű növény fejlődését segíti. A foszfit hatóanyag az ellenálló képesség erősítésével segít elérni a jobb télállóságot.

Super S-450

Az őszi , majd a tavaszi kéntrágyázás alapja lehet kisebb mértékű hiány esetén a 85 % SO3 kén tartalmú magnéziumos (5 % MgO) lombtrágya. Növényvédő szerekkel keverhető magas hatóanyagú készítmény a kénhiány megelőzésére.

II. A tavaszi tápanyagellátás kiegészítésére

A tavaszi tápanyag kiegészítés talán az utolsó lehetőség, ami a nitrogén fejtrágyázás mellett még érdemben javíthat az állomány állapotán. Az indulást a téli körülmények tűrése, a nedvesség és hőmérsékleti viszonyok befolyásolják leginkább. A fagyás, magas talaj víztartalom miatt károsodott növények újragyökeresedését, gyorsabb indulását jól végzett Gyökér, vagy Fosfitex Zn/Mn lombtrágyázással segíthetjük. Élettani szempontból fontos ezeknek a kezeléseknek a szár fejlődésére és a virágképződésre gyakorolt kedvező hatása.

Gyökér

A tavaszi starter lombtrágyázás a gyökérképződést és hajtásképződést is serkenti, ezzel a nitrogén fejtrágyázás hatékonyságát is javítja. A jó foszforellátás kedvező hatással van a virágképződésre is.

Fosfitex Zn/Mn

A magas, 15 % biológiailag aktív foszfor mellett 5% cinket, 3 % mangánt és 6 % nitrogént is tartalmaz. A növények gyökérvesztésekor intenzív gyökérregenerálódást segíti elő. A foszfit hatóanyag az ellenálló képességre van kiemelhetően jó hatással.

Super S-450

A tavaszi magnéziumos kén trágyázás már közvetlenül a növekedésre, valamint a termés minőségére, olajtartalmának szintjére is kedvező. Növényvédelemmel egy menetben elvégezhető kezelés plusz munkamenetet, túlzott költséget nem jelent.

III. Kötődés javítása szárerősítéssel

A termést közvetlenül befolyásolja a virágok minősége és a kötődés, melynek meghatározó eleme a bór. A termés csökkenésének gyakran oka a gyengesége miatt megdőlő szár, mely a helytelen tápanyag összetétel mellett a kalcium hiánynak is következménye. A Rheobor bór és kalcium tartalmával erre a problémára is segítséget nyújt.

Rheobor

A kalcium-borát alapanyagú Rheobor 7 % aktív bórt és 12 % kalciumot tartalmaz. Természetes anyag, mely perzselési kockázat nélkül használható. Gyorsan és hosszabban hat, mint a korábban fejlesztett bór trágyák. A kalcium a sejtfalképződésnél biztosítja a szár szilárdságát és csökkenti, megelőzi a megdőlést.

Őszi káposztarepce kiegészítő Rosier lombtrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisTermésszint (kg/ha)MűtrágyaDózisMegjegyzés

A táblázat megtekintéséhez be kell jelenkezni.

BejelentkezésRegisztráció