Szója komplett tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

Talajra és klímára is érzékenynek számító, tápanyagigényes kultúra. Termesztésére megfelelő vízgazdálkodású üde talajok megfelelőek.

Tápanyagfelvétele 1 tonna szemtermésre vetítve: 62 kg N, 37 kg P2O5, 51 kg K2O, 42 kg CaO, és 9 kg MgO hatóanyag. Megfelelő körülmények között és vetőmag oltásával a nitrogén egy részét, mintegy 40 %-át a gyökér nitrogéngyűjtő baktériumai szolgáltatják.

Ennek megfelelően közepes ellátottságú középkötött talajon a szója tápanyagszükséglete 1 tonna magterméshez:

28-33 kg N, 50-54 kg P2O5, 50 52 kg K2O műtrágya hatóanyag.

A szója tápanyagellátásának fontos eleme a nitrogén trágyázás. Az összes nitrogén igényt alapvetően befolyásolja a vetőmag oltása. Oltatlan vetőmaggal indítandó állományban a nitrogén igényt a kétszeresének is vehetjük.

A termesztés eredményét alapvetően meghatározza a vízellátás és a termésképződés során jellemző páratartalom. A vízigényes szakaszok a csírázáskor, kötődés után és a magvak fejlődésének időszakában emelhetők ki. Ezzel együtt végig üde talajnedvesség és viszonylag magas relatív páratartalom (80-90 %) szükséges a magas termésmennysiéghez.

Alaptrágyázás

A szója alaptrágyázása a tápanyag ellátásának döntő eleme . A szükséges tápanyag mennyiségének döntő részét az őszi mélyműveléssel dolgozzuk a talajba. Az alaptrágya mennyisége a tápanyag szükséglet alapján közepes, vagy annál jobb talaj ellátottság mellett  130 kg foszfor és 150 kg kálium hatóanyag. A magágy nitrogén túltrágyázása a nitrogén gyűjtő baktériumok szerepének visszaszorulását idézi elő, ezért 30 kg/ha nitrogén alaptrágya mennyiséget felett csak gyengén, igen gyengén ellátott talajon, illetve oltatlan vetőmag használatakor alkalmazzunk.

Harmonikus ellátottság mellett az őszi alaptrágyázásra:

NPK 5-24-24 550 kg/ha

Tavaszi indító trágyázás a magágykészítéssel egy menetben:

Ammónium-nitrát 150 kg/ha

Fejtrágyázás az intenzív növekedés alatt:

Ammónium-nitrát 200 kg/ha

 

Fejtrágyázás

A megfelelő körülmények között indított termesztésben nincs szükség fejtrágyázásra.

Lombtrágyázás

A gyökeresedés után a szükséges starter lombtrágyázást a lombvédelem illetve növényvédelemmel egy menetben javasolt elvégezni.

Megfelelő felvevő felület esetén Smaragd Turbó Gyökereztető, korábban Gyökér 4 l/ha kezeléssel indulhat a lombtrágya program. A kötődés javítására, szárszilárdság javítására a virágzáskor Smaragd Turbó Kötődésjavító, korábban Rheobor 3 l/ha kezelés javasolt.