Pázsit, gyep komplett Rosier tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A pázsit és gyep Rosier tápanyagellátása a kertészeti termékekre fejlesztett komplett termékekre épül, melyek a létfontosságú tápelemeket tiszta formában, vivő és ballasztanyagok nélkül tartalmazzák. A technológia a teljes tápelem ellátásra törekszik, melyben a kultúra igényét optimálisan elégíti ki, ezzel gazdaságosan, felesleges költségek és környezetszennyezés nélkül ad hatékony megoldási lehetőségeket a különböző adottságú termesztéshez.

A fűfélékkel borított területek, pázsit és gyep ápolásánál, mint a díszítő értékű növényeknél is a tápanyagellátás meghatározó abban, hogy a pázsit, gyep megjelenése, teherviselő képessége és tartóssága milyen lesz. Az elvárás természetesen a messziről kiemelkedő egysége színű, dús, összefüggő, pihenésre csábító állomány, és nem a szétnőtt, foltos és hiányos. Pedig az ápolás, sokszor pedig már az előkészítés hibái miatt ilyen állományokat látunk. Természetesen nem csak a tápanyagellátás, hanem a már említett előkészítés, és talajállapot, a vetés szakszerűsége, öntözés, nyírás együtt befolyásolják a pázsit, gyep állapotát. Az északi országok méltán irigyelt pázsitjai nem csak a valóban kedvezőbb klíma miatt, ami objektív tény és előny, hanem a szinte művészet szintjén kezelt pázsit és gyepápolás miatt is olyanok, amilyenek.

A trágyázási időpontok, illetve a gyakoriság száma a körülményektől függ. Az intenzíven ápolt pázsitot márciustól folyamatos tápanyagellátásban részesítjük. Az első trágyázás tulajdonképpen egy feltöltés a pázsit telepítése előtt. A későbbiekben az őszi, vagy kora tavaszi első kezelés a pázsit regenerációját segíti elő. Kötött talajon inkább az őszi, homokon viszont a tavaszi alapkezelés javasolható.

A pázsit növekedése során az öntözéssel összehangolt kezeléseket célszerű alkalmazni. A lassított hatású Rosafert műtrágya biztonsággal ad egyenletes, folyamatos és veszteség nélküli ellátást, hiszen nem mosódik ki könnyen öntözéssel, csapadékkal.

A viszonylag alacsonyan tartott foszforszint jelentősége a generatív folyamat, a virágzás és kalászképzés csökkentését, elhúzódását célozza, és a magasabb nitrogén szinttel az állomány vegetatívabb marad. A tápanyag és vízellátás túlzásai a legyengülés és betegségek miatti foltos kipusztulás okai.

A júniustól augusztusig terjedő időszakban magas a pázsit és gyep tápanyagigénye, és természetesen vízigénye is. Célunk a jó minőséget jelentő sűrű és terhelhető gyep kialakítása, megőrzése. Ez előfeltétele a nyári kitettség és az ősz, tél, kedvező átvészelésének. Utolsó trágyázásukat augusztus vége, szeptember elejéig kapják a területek. Szeptember közepétől magas nitrogén tartalmú trágyával már nem trágyázunk.

Október végétől juttathatjuk ki a késő őszi alaptrágyát, amely a télen is terhelésnek, játéknak kitett területeken, pályákon elengedhetetlen.

Alaptrágyázás

Az alaptrágyázás a telepítés megelőző és a vegetációs évet megelőző tápanyagfeltöltést jelenti. A telepítés évében a feltöltő tápanyagot vetés előtt morzsalékosan elkészített talajba sekélyen, 10-15 cm-re dolgozzuk be a Rosafert komplex granulátumot, melynek tápanyaga az öntözésekkel kerül folyamatosan lejjebb.

A beállt pázsitokat késő ősszel, vagy kora tavasszal, a kihajtás, növekedés megkezdődése előtt egyenletesen kiszórt Rosafert 15-5-20 műtrágyával alaptrágyázzuk.

A szórás utáni gereblyézés, lazítás a pázsit, gyep ápolásának is egy fontos eleme, gyökérlazító, szellőztető, megújító munkája és a műtrágyát is bedolgozza.

Pázsit, gyep komplett alaptrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisSzervestrágya (kg/m2)MűtrágyaDózis (dkg/m2)Megjegyzés
vetés előtti 3-5Mórasol 15-5-30+ME3-4
ősz-kora tavaszi2-4Mórasol 15-5-30+ME3-6

Alacsonyabb adagot akkor válasszunk, ha gazdag kerti földben van a pázsit, illetve érett trágyát, vagy komposztot dolgoztunk a talajba.

Fejtrágyázás

A gyepek, pázsitterületek fejtrágyázása a folyamatos és egyenletes tápanyag ellátást szolgálja. Az átlagosan 1,6-2 dkg/m2 adagokkal tavasztól augusztus közepéig a Rosafert folyamatos oldódású, lassított hatású mikroelemes műtrágya egyenletes növekedést, erős felépítést, jó színt biztosít. A magas, de lassan oldódó nitrogén tartalom egyenletes és biztonságos nitrogén ellátást jelent. A műtrágya az öntözésekkel nem mosódik ki, a mikroelemekkel együtt teljes mértékben hasznosulhat.

A szórást mindég öntözés kövesse, ami a tápanyagot folyamatosan a gyökérhez juttatja.

A fejtrágyázást az adagok és a növekedés függvényében 2-3 hetenként ismételjük meg. Folyamatos öntözésnél kedvezőbb a sűrűbb, kis adagokkal történő fejtrágyázás

Pázsit, gyep komplett fejtrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisMűtrágyaDózis (dkg/m2)Megjegyzés
augusztus közepéigMórafert 18-6-5+4MgO1,6-23-5 alkalommal ismételve
szeptember közepéigMórafert 15-5-20+2MgO+ME1,6-21-2 alkalommal