Uborka szilárd Rosier tápanyagellátása szabadföldön és hajtatásban

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

Az uborka Rosier tápanyagellátása a kertészeti termékekre fejlesztett komplett termékekre épül, melyek a létfontosságú tápelemeket tiszta formában, vivő és ballasztanyagok nélkül tartalmazzák. A technológia a teljes tápelem ellátásra törekszik, melyben a kultúra igényét optimálisan elégíti ki, ezzel gazdaságosan, felesleges költségek és környezetszennyezés nélkül ad hatékony megoldási lehetőségeket a különböző adottságú termesztéshez.

Az uborka termesztésben általában meghatározó tényezők

Az uborka egyik legigényesebb és legérzékenyebb zöldségnövényünk. Jó szerkezetű, jó levegőzöttségű, alacsony só szintű, közömbös kémhatású talajt igényel. Figyelembe kell venni, hogy só érzékeny és klórra erősen érzékeny, azaz rossz tápanyag utánpótlással nagyon könnyen okozhatunk gyökérperzselést. Érzékenységének egyik fő oka a vékony szálú, sekélyen elhelyezkedő, rendkívül levegőigényes gyökérzete. Nagy vízigényű, egyenletes jó vízellátást igényel, de már a rövid ideig tartó túlöntözésre, talaj levegőtlenségre is érzékenyen reagál. A jó vízellátás élettanilag és a termés mennyiséget illetően is meghatározó. Az egyenletes vízellátás elsősorban a folyamatos termésképzéssel ad jelentős terméstöbbletet, a termés mérete jelentősen nem változik. Döntő, hogy a talaj általában 70-75 % szántóföldi vízkapacitás nedves legyen.

A szilárd tápanyag kijuttatást a hidegen hajtatott uborkákban alkalmazzák, melyben a mikroszórófejes öntözés működik. A tápanyagellátás egyenletessé tehető a pontosan végzett szilárd kijuttatással is, de az adagokat be kell tartani. A gyakorlatban a túladagolásból adódnak legtöbbször gondok, mert a granulált műtrágyákkal könyen két-háromszoros adagot szór ki a lelkes kertész.

Tápanyagigény, tápanyagszükséglet uborka hajtatásban

A hajtatott kígyóuborka, mini kígyóuborka termesztésében is az uborka általános termesztési és tápanyagigényéből indulunk ki. A termésmennyiségek a termesztési ciklustól függően eltérőek, de elsősorban a tenyészidő hossza befolyásolja a termésmennyiséget, ezen keresztül a műtrágya szükségletet. A különböző termésméretű fajták tápanyagigénye lényegében hasonló, ezért a technológia egységesen alkalmazható.

Hajtatott kígyóuborka tervezhető hozama különböző termesztési ciklusokban ( kg/m2)

Időszak

Ültetési időszak

tő/m2

Tervezhető hozam; kg/m2

Téli hajtatás

október 20-december 15

1,0-1,5

20-30

Nyár végi hajtatás

május elejétől

1,3-1,5

7-10

Tavaszi hajtatás

január vége-február vége

1,5-3,0

16-25

Őszi hajtatás

augusztus 10-30

1,0-1,5

10-15

Hosszú kultúrában

január

1,0-1,5

30-50

A fő tápelemek aránya a tenyészidőszakban 1:0,6:1,6. A helyes K/Ca arány 1,6:1, K/Mg arány pedig 8:1. Az uborka érzékeny a Ca, Mn és Mg hiányára, ezért a tápelem arányokra, továbbá a komplex mikroelem utánpótlásra is figyelni kell.

A termésegységre vonatkoztatott fajlagos tápanyagigény nem kiemelkedő. A termésmennyiség függvényében, közepes szintű alapellátottság mellett már nagy tápanyagszükséglettel számolhatunk. A hajtatott uborka tápanyagigényét, só érzékenységét a tenyészidő során mindig figyelembe kell venni. A vízigényét és tápanyagigényét pontosan kielégítve folyamatosan, kis műtrágyaadagokkal trágyázzuk.

Hajtatott uborka hatóanyag szükséglete, középkötött, közepes ellátottságú talajon ( g/m2)

Termésszint;

Szükséges hatóanyag; g/m2

kg/m2

N

P2O5

K2O

CaO

MgO

10

29

17

46

24

4,5

15

37

22

60

31

5,8

20

46

28

74

37

7,1

25

55

33

88

42

8,4

30

63

39

101

48

9,8

35

75

45

120

54

11,3

A hosszú tenyészidő alatt az uborka műtrágya szükséglete alacsony ellátottságnál, csak műtrágyával történő ellátás esetén 1 m2-en eléri az 50-60 dkg tényleges műtrágya mennyiséget komplex műtrágyát figyelembe véve. A tavaszi hajtatásban az alacsonyabb K igény, illetve magasabb N szükséglet miatt az NPK arány 1:0,6:1,3. Miután hajtatásban nagyon gyakran jelentkezik Ca és Mg hiány, azok szintjére a tápanyag-vizsgálatkor és a tápoldatozáskor is oda kell figyelni. Miután a Ca hiánytünetek gyakran a kedvezőtlen környezeti feltételek miatt alakulnak ki, ezért a termesztéstechnológia egyéb elemeire is nagy gondot kell fordítani.

Zöldséghajtatásban alap és fejtrágyaként egyszerre kijuttatható hatóanyag mennyiség; g/m2 hatóanyagban (TERBE, 1993)

Növénycsoport

Alaptrágyaként g/m2

Fejtrágyaként g/m2

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

Sóra érzékeny

5-8

5-20

15-20

5

2-5

10

Sót tűrőbb

8-10

5-20

20

5-7

2-5

10-15

Alaptrágyázás

A szerves trágya és/vagy tőzeg használata az uborkának a talaj szerkezetével szemben támasztott speciális igénye miatt szinte kötelező hosszú kultúrában. Az uborkának 30-40 kg/m2 érett szerves trágya adag is kijuttatható. Lazább és kötött talajon csak ez biztosítja a talaj megfelelő vízgazdálkodását, levegőzöttségét, a jobb hő gazdálkodást. Fontos, hogy a só érzékenység miatt az induló só szint alacsony legyen. Középkötött talajon, érett istállótrágyás alaptrágyázáskor az EC érték 1,8 alatt legyen. Homokon, alacsony szerves anyag tartalomnál már 1-1,5 EC-nél megfelelő a só szint, de az sem baj, ha az 1,0 EC-t sem éri el.

Az alaptrágyázás sarkalatos pontja lehet a mészpótlás. Alacsony vízoldható Ca tartalom esetén az uborka mészhiány érzékenysége miatt indokolt mésztrágyázást is el kell végezni. A megfelelő mésztrágyát a talaj és a víz pH, EC ismeretében választhatjuk ki. Meszezést csak indokolt mennyiséggel és esetben kell végezni Mg tartalmazó anyaggal, illetve Mg kiegészítéssel, hogy a Ca-Mg antagonizmust megelőzzük. A Dolomit vagy Calcifer Mg ültetés előtt használhatók 0,3-0,5 kg/m2 dózissal a talajba bedolgozva. Mészkőporból megfelelő időben és nedves talajon 20-30 dkg/m2 is kijuttatható. A kisebb hiány, illetve kalciumos tápoldatozás esetén is dolgozzunk be legalább 6-10 dkg/m2 gipszet a biztonságos ellátás érdekében. Fontos a mésztrágya időbeni nedves talajba történő jutása a kémiai reakciók végbemenetele, a csírázás és gyökérnövekedés biztonsága miatt.

A Kalcium-nitrát a tenyészidőszak mésztrágyája, alaptrágyaként nem célszerű kijuttatni, de adagolható starter és fejtrágyaként, tápoldattal vagy talajba dolgozva is.

Hajtatott uborka alaptrágyázása, középkötött, közepes tápanyag ellátottságú talajon

Kijuttatási időszak, fázisSzervestrágya (kg/m2)MűtrágyaDózis (dkg/m2)Megjegyzés
ültetés előtt15-25Mórafert 12-12-17+2MgO+ME6-10ellátottság függvényében középmélyen
25-40Mórafert 12-12-17+2MgO+ME4-6középmélyen

A szükséges mésztrágyázással kiegészítve

Fejtrágyázás

Termesztési gyakorlatban kis területen jellemző ez a technológia. Csak mikro szórófejes öntözéshez, alacsonyabb termésszintek eléréséhez javasoljuk. Ugyanakkor mikro szórófejes öntözéssel tápoldatozott állományban kiegészítő kezelésre, foltkezelésre kiválóan alkalmas kezelési mód.

Kivitelezésekor az öntözés előtti egyenletes kijuttatást, valamint a kis adagokkal történő kezeléseket kell alkalmazni.

Hagyományos fejtrágyázás mikro szórófejes öntözésnél, hideg hajtatásban, 15-20 kg/m2 terméshez

Kijuttatási időszak, fázisMűtrágyaDózis (dkg/m2)Megjegyzés
ültetéskorMórasol 15-30-15+ME0,2-0,30,2 % alapos beöntözése
gyökeresedés utánKalciumnitrát2,5-3egy kezelés
intenzív növekedés alattMórafert 18-6-5+4MgO2-2,5
első terméseik növekedéseMórafert 12-12-17+2MgO+ME1-1,2hetenként egyszer
Kalciumnitrát1,3-1,5
termésképzés folyamánMórafert 18-6-5+4MgO3-410-14 naponként
őszi szedés alattMórafert 12-12-17+2MgO+ME1,5-1,712-14 naponként
Kalciumnitrát1,5-1,7

Lombtrágyázás

Az uborka nagy leveleivel a lombtrágyázás hálás növénye. Minden technológiai szintnél javasoljuk a komplett kiegészítést. Gyorsan, nagyobb mennyiségű tápanyagot képes felvenni. A növényvédelemmel egy menetben 7-10 naponként elvégzett komplett lombtrágyázás a növény és a lomb erősítését, jobb kondícióját biztosítja.

Az uborka betegség fogékonysága miatt a biológiailag aktív, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség fokozását jelentő Smaragd Extra, korábban Fosfitex kezelések szerepe nagy.

Kondicionálásra, a komplett mikroelemes Rosasol mellett a gombabetegségek megelőzésének elősegítésére Smaragd Extra Zn/Mn kezelés javasolható palántázás után 2,5 l/ha, 400-600 liter vízzel permetezve, 14 naponkénti ismétléssel, majd a Smaragd Extra Zn/Mn az intenzív növekedés serkentésére.  Smaragd Extra Cu a tenyészidő folyamán a fertőzések elleni erősítésben , stressz tűrés javításában jelentős. A Kalcium hiány megelőzésére a gyökeresedés időszakában a Smaragd Turbó Gyökeresítő, korábban Gyökér kalciumos starter, majd a Smaragd Tutbó Kalcium, korábban Rosatop-Ca speciális lombtrágya oldat használata javasolt.

Komplett lombtrágyázási program hajtatott uborkában speciális kiegészítésekkel

Kijuttatási időszak, fázisKezelés céljaMűtrágyaDózis (%)Megjegyzés
kiültetés utángyökeresedés kalciumos serkentéseSmaragd Turbó Gyökeresítő0,4-0,5sorkezeléssel
intenzív növekedéssárgulás megelőzéseMórasol 30-10-10+ME0,5-0,7komplett mikroelemes kezelés
betegség megelőzés, novekedés serkentésSmaragd Extra Zn/Mn0,4-0,5bioaktív kezelés
kalcium hiány megelőzéseSmaragd Turbó Kalcium0,6-0,8komplett mikroelemes kezelés
növekedés serkentésMórasol 30-10-10+ME0,5-0,7
teljes tenyészidőbenbetegség megelőzés Smaragd Extra Rezes0,4-0,5bioaktív kezelés

A permetlé előkészítésénél a műtrágyákat mindig utoljára, és feloldva keverjük be. A keverési próba elvégzése minden új összetételnél javasolt.