Őszi búza tavaszi Fosfitex kezelése

Felhasznált termékek: Smaragd Extra Zn/Mn
1. kép: A víznyomott területek sárgulása
2. kép: Erős sárgulás a kipusztult részek határán
3. kép: A gyökerek elhaltak
4. kép: A tábla sokat zöldült a kezelés után
5. kép: A víznyomott részek szélein látványosabb a kizöldülés
6. kép: A víznyomás széle közelebbről
7. kép: Az új gyökerek kezelés után
8. kép: Az új gyökerek kezelés után
9. kép: Az új gyökerek kezelés után
10. kép: A tábla kizöldülése 05. 06-án
11. kép: A víznyomott folt kihajtása 05.06.
12. kép: A víznyomott rész gyökeresedése 05.06.
13. kép: Új gyökerek fejlődtek 05.06.
14. kép: A víznyomott folt eltűnőben május 21-én
15. kép: Zsugorodó víznyomott rész 05. 21-én.
16. kép: A tábla a virágzás után már ígéretes
17. kép: Aratáskor a kezelt terület
18. kép: A víznyomott rész termése
19. kép: Az eredményt a betakarításkori mérés mutatta igazán

Egy kezelés, kettős hatás a Fosfitex Zn/Mn foszfit alapú biológiailag is aktív lombtrágyával.

Galló László gazdálkodó 2013 kora tavasszal mohácsi térségben lévő őszi búzájában víznyomási kár csökkentésére keresett megoldást. A gyökér regenerálásban már több növénynél is látványosan bizonyító Fosfitex Zn/Mn kezelési javaslatot elfogadta. A Fosfitex Zn/Mn lombtrágyázást április 25-én el is végezte.

A víznyomásos gyökérvesztésnél ugyanis a leggyorsabb, legintenzívebb regenerálódást ettől a készítménytől várhatjuk. A foszfor tartalma nem a szokásos tápanyag foszfor, hanem biológiailag is aktív foszfit formában lévő foszfor, melynek nagyon széles élettani hatása teszi eredményesebbé. A kezelések hatását a magas mikroelem kiegészítés fokozza. A készítmény kettős hatását, mint tápanyag és mint stimuláns a védelemben együtt fejti ki. Az erőteljes gyökér regenerálódással a növekedés és fejlődés üteme a jobb tápanyag és vízgazdálkodás miatt felgyorsul. A belső védelem aktiválása miatt a regenerálódott növények tűrőképessége is jelentősen javul.

Az állomány állapotáról a képek április 23-án készültek a termelővel közös területi bejáráson. A víznyomott területek egy részén a növények elpusztultak (2. kép), erősen sárgultak (1. kép) és a gyökérzet a levegőtlenségtől sínylődött, részben elhalt (3. kép).

A mintegy 50 ha területet a termelő április 25-én kezelte 3 l/ha Fosfitex Zn/Mn lombtrágyával. A kezelés eredménye a négy nappal később készült képeken már jól látható. Az új gyökérképződés jól megindult (7-8-9. képek), ennek következtében az állomány zöldült (4. kép) és a kritikus víznyomások szélén is jól regenerálódott a még életben maradt növényzet (5-6. képek).

A május elején, 05. 06-án készült képeken (10-13. kép) már a víznyomott folt is nagy részében regenerálódott, kizöldült (10-11. kép), a gyökeresedés intenzív és erős (12-13. kép).

A víznyomott foltokon is kalászt hozott a növények nagy része (14-15. kép) és a tábla összességében ígéretes képet mutat (16 . kép).

A betakarításkor egyenletesen érett reményteli volt a terület képe (17.kép).A legerősebb víznyomásnál tisztán látszik, hogy nem fűféle gyomoktól lett szép zöld kezelés után a terület, hanem a megerősödő gabonától, hiszen érő kalásszal volt takart a korábban kipusztulni látszó terület nagy része (18.kép).

A kezelt terület mérése igazolta a reményeket, várakozásokat, mert a tavasszal víznyomott területekkel terhelt 30 ha termésátlaga kitűnő 7,123 t/ha lett. A víznyomást nem szenvedő, kissé magasabban fekvő és jóval nagyobb táblarészen a termés átlagosan 6,203 t/ha volt. A betakarítási időszak átlagos árbevételéve számolva a többlet bevétel 38.000 Ft felett volt hektáronként és a kezelés tiszta haszna közel 25.000 Ft/ha volt.

A kezelés költsége a legalacsonyabb takarmány minőség árát tekintve is közel háromszorosan térült meg.

Növényvédelmi Technológiák

Feltöltés alatt!

Tápanyagellátási Technológiák

© A képek szerzői jogvédelem alatt állnak. A képek egészben vagy részben nyilvános rendezvényeken, előadásokon felhasználni a tulajdonos előzetes írásos engedélye nélkül Tilos!