Szőlő szaporító anyag Rosier tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

A szőlő Rosier tápanyagellátása a kertészeti termékekre fejlesztett komplett termékekre épül, melyek a létfontosságú tápelemeket tiszta formában, vivő és ballasztanyagok nélkül tartalmazzák. A technológia a teljes tápelem ellátásra törekszik, melyben a kultúra igényét optimálisan elégíti ki, ezzel gazdaságosan, felesleges költségek és környezetszennyezés nélkül ad hatékony megoldási lehetőségeket a különböző adottságú termesztéshez.

A szőlőtermesztés általában az ültetvényen kívül, a szaporítóanyag előállításával kezdődik. A szaporítóanyag minősége a szőlő egész életére meghatározó lesz, ezért az előállító és a telepítő érdeke is, hogy kiváló minőségű legyen.

A kiváló minőségű szaporítóanyagnak a növény-egészségügyi kritériumok és a fajtaazonosság mellett a fejlettségi állapot, tőgyökér vastagsága, éves vessző vastagsága, fa-bélrész aránya, talpgyökerek száma, vastagsága, oltásforradás, vesszőbeérés, stb. is lényeges értékmérő tulajdonsága. A szőlőnövény élete tehát az oltványiskolában kezdődik. Az eltelepített ültetvény eredése is nagyban függ, hogy oltványiskolában milyen tápanyagellátásban részesült, mivel a telepítés után jó ideig, pontosabban a kacsokkal rendelkező hajtások megjelenéséig a tartalékolt tápanyagokból él.

Alaptrágyázás

A talaj szerkezetét és a harmonikus tápanyag ellátottságot biztosító szerves trágyázást és komplett tápanyag feltöltést kell alkalmaznunk. A mélyműveléssel célszerű legalább 50 t/ha szerves trágya egyenletes bedolgozása.

Szőlő iskola komplett alaptrágyázása

Kijuttatási időszak, fázisSzervestrágya (t/ha)MűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
mélyműveléssel együtt50-80Mórafert 5-12-24+3MgO+ME400-600

Tápoldatozás

A szőlő iskola tápanyagellátásának tápoldatos kivitelezése a víz és tápanyag karbantartás legjobb megoldása. A gyökérzóna tökéletes ellátását egyenletesen és a körülményeknek, fejlődésnek legjobban megfelelő összetétellel és adaggal végezhetjük el.

Szőlő iskola tápoldatozása

Kijuttatási időszak, fázisMűtrágyaDózis (kg/ha)Megjegyzés
begyökeresedés alattMórasol 15-30-15+ME60-70
intenzív hajtásnövekedés alattRosasol 16-8-24 +ME250-300
vesszőérés alattMórasol 11-14-28+2MgO+ME200-250

100 kg műtrágya kijuttatásához legalább 10 mm öntözés szükséges (0,1%), de eső után a szükséges tápanyagmennyiség 0, 2-0, 3% töménységgel kijuttatható, tehát fele, vagy harmada vízmennyiség elegendő.

Lombtrágyázás

A tápanyagellátás kiegészítésének jó lehetőségét adja a növényvédelemmel egy menetben 7-10 naponként folyamatosan elvégezhető lombtrágyázás. Általános kondicionálásra a teljes tápelem sort tartalmazó Rosasol komplett lombtrágya családot javasoljuk.

A Rosasol 30-10-10  magas cink és egyéb mikroelem tartalmától fogva, segít a fiatal szőlőhajtások gyors növekedésében, emiatt atkaveszély esetén különösen jó hatású a vele való lombtrágyázás.

A Rosasol 3-5-40 magas káliumtartalmából adódóan a vesszőbeérés és a szaporító anyag kondíciójának letéteményese. A mikroelem hiányok gyógyításának lehetőségét a Rosier mikroelem kelátok adják.

Vannak esetek, amikor sem a tápanyagok pótlása, sem a növényvédelmi beavatkozások nem segítenek a szőlőnövény kondíciójának javításában, ezekre, a helyzetekre a Smaragd Extra, régi nevén Fosfitex mikroelemes műtrágyaoldatot javasoljuk alkalmazni, évi 3 alkalommal, 2-3 l/ha dózisban. Ez a készítmény segít beindítani a szőlőnövény belső ellenanyagainak, immunanyagainak, a fitoalexineknek a termelését. Szinergista, hatásfokozó képességénél fogva a növényvédő-szerek hatékonyságát is javítja.

A szőlő Rosasol komplett lombtrágya programja

Kijuttatási időszak, fázisKezelés céljaMűtrágyaDózis (%)Megjegyzés
lombfejlődéskorgyökérképződés fokozásaSmaragd Extra Zn/Mn0,4-0,5bioaktív starter kezelés
intenzív növekedéskorsárgulás megelőzése, kezeléseMórasol 30-10-10+ME0,6-0,7komplett mikroelemes
betegségek megelőzéseSmaragd Extra Rezes0,4-0,6bioaktív kezelés
augusztus közepétőlvesszőérés javításaMórasol 3-5-400,7-1

A permetlé készítrésekor a Rosasol műtrágyákat mindig utoljára és feloldva keverjük be. Keverési próbát minden új összetételnél ajánlatos végezni.