Hajtatott étkezési paprika szilárd Rosier tápanyagellátása

Minta technológia, általános feltételekkel. Eltérő körülmények esetén korrekció szükséges.

Az étkezési paprika termesztés Rosier tápanyagellátása a kertészeti termékekre fejlesztett komplett termékekre épül, melyek a létfontosságú tápelemeket tiszta formában, vivő és ballasztanyagok nélkül tartalmazzák. A technológia a teljes tápelem ellátásra törekszik, melyben a kultúra igényét optimálisan elégíti ki, ezzel gazdaságosan, felesleges költségek és környezetszennyezés nélkül ad hatékony megoldási lehetőségeket a különböző adottságú termesztéshez.

Egyszerűsített, szilárd kijuttatású technológiát: rövidebb kultúrákban, szerves trágyázott, felülről esőztetve öntözött állományban javasoljuk, 3- 6 kg/m2 termésszintre. Az alaptrágyázás után az intenzív növekedéstől 10-14 naponkénti Rosafert + Kalcium-nitrát fejtrágyázással a folyamatos ellátás biztosítható. Az teljes műtrágya adagok, ne haladják meg a 3-4 dkg/m2-t. A hidegen hajtatott pparika termesztésénél alkalmazzuk bátran a szilárd kijuttatású fejtrágyázást. A folyamatos ellátást a rendszeres kis adaggal történő komplett fejtrágyázással jól megoldhatjuk. A kiszórt műtrágyát sekélyen célszerű bedolgozni, illetve a kezelést mindíg intenzívebb öntözés kövesse, hogy a tápanyag oldódása és gyökerekhez jutása megfelelő legyen.

Feltétlenül ügyeljünk a kijuttatott adag nagyságára, mert a mérés nélkül, látszetra kiszórt tápanyag mennyisége többszöröse is lehet a szükségesnek. A 10 naponkénti kezelés esetén javasolt 2-3 dkg/m2 adag úgy tűnhet a teljes felületen, mintha nem isd szórtunk volna ki semmit.

Zöldséghajtatásban alap és fejtrágyaként egyszerre kijuttatható hatóanyag mennyiség; g/m2 hatóanyagban (TERBE, 1993)

Növénycsoport

Alaptrágyaként g/m2

Fejtrágyaként g/m2

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

Sóra érzékeny

5-8

5-20

15-20

5

2-5

10

Sót tűrőbb

8-10

5-20

20

5-7

2-5

10-15

Alaptrágyázás

A tápelem harmóniára, a kémhatásra, és a jó Ca ellátásra kell figyelemmel lenni. A jó talajszerkezet miatt szükséges szerves anyagnál a szerves trágyából csak biztonságos, tiszta és érett istállótrágya, komposzt, vagy tőzeg használata javasolható.

A fehér fajták számára alaptrágyázáskor, szerves trágyázott talajon az EC 1,5-1,8 értékig felel meg, hegyes erős fajták esetén, főleg kötöttebb talajon az EC 1,8-2,0 értékig megfelelő. Különösen homok és tőzeggel javított talajon az EC 0,3-0,5 mS/cm, ami intenzív tápoldatozáshoz megfelelő. Ne törekedjünk az alacsonyabb EC érték emelésére, ha az nem különösen nagy tápanyag hiány miatt van, hiszen az a paprika számára a folyamatos ellátás kedvezőbb.

Ezt figyelembe véve alaptrágyaként normál és alacsony sótartalmú 10-12 g/m2 N, 10-16 g/m2 P2O5 és 20-30 g/m2 K2O hatóanyag adható ki egy tápanyaggal közepesen ellátott talajon.

Általában jellemző, hogy a fehér paprikák sóérzékenysége nagyobb a hegyes erős fajtákénál, de ezt a különbséget a gyakorlatban nem vesszük figyelembe. Jelentősége inkább abban van, hogy a kisebb pontatlanságokat, hibákat a hegyes erős fajták esetleg jobban elviselik, míg a fehérek hamarabb megsínylik.

Hajtatott étkezési paprika teremsztés alaptrágyázása egyszerűsítet technológiában

Kijuttatási időszak, fázisSzervestrágya (kg/m2)MűtrágyaDózis (dkg/m2)Megjegyzés
ültetés előtt6-15Mórafert 12-12-17+2MgO+ME10-12középmély bedolgozás
16-20Mórafert 5-12-24+3MgO+ME5-8

Az alaptrágyázási adagoknál az alacsony sótartalmú, 0,5-0,7 EC és szerves anyagban ellátott talajokon a nagyobb Rosafert adagok, 15-20 dkg/m2 mindig jelentősen jobb eredményt adhatnak.

Fejtrágyázás

Hideg hajtatásban, illetve a mobil fóliaházakban alkalmazható az egyszerű szilárd kijuttatású fejtrágyázás. A komplex műtrágyával komplett és folyamatossá tehető ellátás megoldást jelent ott, ahol a tápoldatozás még nem oldható meg.

Étkezési paprika termesztés 10-14 naponkénti fejtrágyázása hideg hajtatásban, alaptrágyázott talajon

Kijuttatási időszak, fázisMűtrágyaDózis (dkg/m2)Megjegyzés
gyökeresedés utánMórafert 12-12-17+2MgO+ME2-4sekélyen bedolgozva
Kalciumnitrát1-1,5
szedés alattMórafert 12-12-17+2MgO+ME2-3öntözés előtt
Kalciumnitrát1-1,5

A nagyobb adagot a kéthetenkénti kezeléseknél alkalmazzuk. A kalciumnitrát adagja a gyengébb növekedésű típusoknál legyen magasabb.

Lombtrágyázás

Az intenzív termesztés során gyakran előforduló a tápanyagellátási zavarok megelőzésére, kezelésére a komplett lombtrágyázás kiválóan alkalmas. A Rosasol speciális lombtrágyák emelt mikroelem tartalommal segítik a növények zavartalan fejlődését

Célirányos kezelések:

  • Az első kötések „megfogására”, kötődés javítására a virágzás kezdettől kétszer ismételt bóros Rosafert 9-9-38 B-Mn kezelés ajánlott,
  • Általános gyökérserkentésre, erősítésre a Smaragd Turbó Gyökeresítő, ami a Gyökér starter volt, illetve a Smaragd Extra Zn/Mn ami korábban Fosfitex Zn/Mn névvel szerepelt, kondicionálásra és betegség megelőzésre szintén a Smaragd Extra Zn/Mn stimuláló kezelések lombtrágya programba illesztése javasolt.
  • Gyökérvesztéssel járó kezelési hibák regenerálására a gyökérképződés serkentésére A magas oldódó foszfortartalmú Smaragd Extra Zn/Mn oldat kezelések javasolhatók.

Lombtrágyázás, a növényvédelemmel egy menetben, 7-10 naponként

Kijuttatási időszak, fázisKezelés céljaMűtrágyaDózis (%)Megjegyzés
ültetés utángyökeresedés, virágzás serkentéseSmaragd Turbó Gyökeresítő0,4-0,6kalciumos starter kezelés
gyökeresedés alattsárgulás megelőzése, kezeléseRosasol 28-8-18+ME0,5-0,6komplett mikroelemes
virágzás kezdetekötődés javításaSmaragd Turbó Kötődésjavító0,4-0,6kalcium-bór kezelés
intenzív növekekdés alattkalciumhiány megelőzése, kezeléseSmaragd Turbó Kalcium0,5-0,7komplett mikroelemes kezelés
növekedés serkentéseMórasol 30-10-10+ME0,5-0,7
intenzív növekekdés, szedés alattsressz kezelés, betegség megelőzésSmaragd Extra Zn/Mn0,4-0,6bioaktív kezelés

A permetlé készítésénél a Rosasol és egyéb lombtrágyákat mindig utoljára és feloldva keverjük be, és keverési próba elvégzését minden új összeállításnál javasoljuk.